Άσχημο παιχνίδι επιφύλασσε η μοίρα στους τέσσερις χειριστές της 111 Πτέρυγας Μάχης καθώς μια καθημερινή εκπαιδευτική πτήση κατέληξε σε τραγωδία λόγο καιρού…

Τα δύο αεροσκάφη F-16D της 330 Μοίρας με χαρακτηριστικό κλήσεως “Κεραυνός” (s/n 146 – 147) απογειώνονται από την 111 ΠΜ στις 14:07 το μεσημέρι με σκοπό την εκπαίδευση ρουτίνας. Τα αεροσκάφη με κατεύθυνση Ανατολική και Προσεγγίζοντας το όρος του Πηλίου χάθηκαν από τα ραντάρ περιοχής. Στις 15:15 μ.μ τα αεροσκάφη συνετρίβησαν χάνοντας την ζωή τους οι τέσσερις χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Σιούτας

Σαν σήμερα στις 14 Οκτωβρίου 2004, ο Επισμηναγός (Ι) Ιωάννης Κομματάς, ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Σιούτας, ο Υποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Λυκούδης και ο Υποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Αντωνόπουλος έχασαν τη ζωή τους όταν δύο αεροσκάφη F-16D απογειώθηκαν από τη βάση τους για εκτέλεση προγραμματισμένης άσκησης στο Αιγαίο, προσέκρουσαν στο όρος Πήλιο, λίγα χιλιόμετρα πριν τη βάση τους.

Υποσμηναγός (Ι) Αντωνόπουλος Γεώργιος

Δημοσίευμα 15 Οκτωβρίου 2004 στο in.gr

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Τραγική ημέρα για την ΠΑ : Σαν σήμερα η πτώση των 2 F-16D στο όρος Πήλιο και ο θάνατος των τεσσάρων παλικαριών, ID: 29230

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Νεκροί εντοπίστηκαν το πρωί της Παρασκευής οι τέσσερις χειριστές των δύο F-16 που συνετρίβησαν την Πέμπτη σε πλαγιά κοντά στο Πήλιο. Πρόκειται για τους επισμηναγό Κομματά Ιωάννη, 37 ετών, από το Λαγκαδά, σμηναγό Σιούτα Αθανάσιο, 33 ετών, από την Καλαμπάκα και τους υποσμηναγούς Αντωνόπουλο Γεώργιο, 28 ετών, από το Βόλο και Λυκούδη Γεώργιο, 28 ετών, από το Αργοστόλι.

Επισμηναγός (Ι) Κομματάς Ιωάννης

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία «το πρωί οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν τα συντρίμμια και του δευτέρου αεροσκάφους σε μικρή απόσταση από το πρώτο. Από την έρευνα που ακολούθησε και τα ευρήματα προκύπτει ότι δεν υπάρχουν επιζώντες».

Παράλληλα, το ΓΕΑ γνωστοποιεί ότι στον τόπο του ατυχήματος και στην μητρική μονάδα των αεροσκαφών μετέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης, επικεφαλής ομάδας αξιωματικών. Ο υποπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, αρχηγός της τακτικής αεροπορίας βρίσκεται στον τόπο του ατυχήματος και συντονίζει το έργο της έρευνας.

Υποσμηναγός (Ι) Λυκούδης Γεώργιος

Ήδη από χθες έχει συγκροτηθεί η επιτροπή διερεύνησης η οποία εξετάζει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος.

Ο τραγικός απολογισμός των τελευταίων δέκα χρόνων, όπου έχουν χαθεί 37 πιλότοι και 42 μαχητικά αεροσκάφη, κάνει πια επιτακτική την ανάγκη να επανεξεταστούν τα προγράμματα εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναφερόμενος στην τραγωδία που έπληξε την Πολεμική Αεροπορία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στις οικογένειες των τεσσάρων πιλότων, τόνισε πως γίνονται έρευνες για τα αίτια της πτώσης και συνέστησε την αποφυγή «μεταφυσικών αναζητήσεων».

Εκτιμήσεις για τα αίτια

Όσον αφορά στις συνθήκες του δυστυχήματος, εκτιμάται ότι η συντριβή των δύο μαχητικών οφείλεται σε «παραίσθηση» που έπαθε ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο διθέσιων F-16 μέσα στα σύννεφα. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι τα δυο αεροσκάφη πέφτοντας στη χαμηλή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή προσέκρουσαν στην πλαγιά υπό μικρή γωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, τα δύο μαχητικά F-16 καρφώθηκαν σε πλαγιά του Πηλίου, δύο χλμ πάνω από την κοινότητα Αγιος Λαυρέντιος, όταν ο χειριστής του πρώτου από τα δύο αεροσκάφη του σχηματισμού παρέκκλινε της πορείας, που είχε δηλώσει ότι θα κάνει, για να παρακάμψει το βουνό.

Δηλαδή ο πιλότος νόμιζε ότι η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν ήταν η σωστή. Έτσι «διόρθωσε» τη δήθεν λανθασμένη πορεία, με αποτέλεσμα να συντριβεί στο βουνό, όπως και οι συνάδελφοί του που τον ακολουθούσαν «στα τυφλά».

Αξιωματούχοι της Αεροπορίας βασίζουν την εκδοχή αυτή στην ανάλυση μιας σειράς δεδομένων, όπως τα σημεία όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια των αεροσκαφών, η θέση από την οποία μίλησε για τελευταία φορά ο πιλότος με το ραντάρ και η πορεία που περιέγραψε ότι θα κάνει για να φτάσει από το Βόρειο Αιγαίο στη βάση του στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Από την πρώτη αυτή εξέταση επιτελείς του ΓΕΑ είδαν ότι το αεροσκάφος (και πιθανότατα και το δεύτερο) παρέκκλινε της πορείας του κατά 29 μοίρες.

Πάντως, η εκδοχή αυτή δεν είναι η μόνη που εξετάζεται. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, και το ενδεχόμενο σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών μεταξύ τους όσο και η περίπτωση να προκλήθηκε βλάβη στο πρώτο και να ακολούθησε στη μοιραία πορεία και το δεύτερο, αφού πετούσαν σε κλειστό σχηματισμό.