Ταχύτατοι οι ρυθμοί εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπταμένων και μηχανικών στο μαχητικό αεροσκάφος Rafale στη Γαλλία. Οι Έλληνες ιπτάμενοι και μηχανικοί βρίσκονται στην Γαλλία από τις αρχές Φεβρουαρίου. Η θεωρητική εκπαίδευση στα συστήματα του μαχητικού βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε, ενώ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου ξεκίνησε παράλληλα και η πτητική εκπαίδευση σε διθέσια Rafale B με εκπαιδευτές της Γαλλικής Αεροπορίας (Armée de l’air et de l’espace). Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από μία εβδομάδα ξεκίνησαν και πτήσεις “solo”, δηλαδή κάποιοι από τους τέσσερις Έλληνες πιλότους (σ.σ. τρεις προερχόμενοι από τα Mirage και ένας από τα F-16), πετάνε πλέον μόνοι τους στο μαχητικό…

Πολύ “χονδρικά”, η διαδικασία εκπαίδευσης ξεκινά από τα θεωρητικά μαθήματα, όπου ένας Ιπτάμενος πρέπει να γνωρίζει το αεροσκάφος, σχεδόν όπως το γνωρίζει ένας μηχανικός. Κι αυτό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε -περίπτωση που κληθεί να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο Ιπτάμενος οφείλει να μπορεί δηλαδή να διαγνώσει επιτυχώς τη φύση του προβλήματος που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει επιτυχούς και να εξαντλήσει τα περιθώρια ολοκλήρωσης της πτήσης, υπό την έννοια της ασφαλούς επιστροφής στην αεροπορική βάση, του ιδίου και του αεροσκάφους.

Δείτε περισσότερα