Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση έχει δοθεί εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία. Αποκαλύπτοντας λάθη του παρελθόντος που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό. Υπό την πραγματικότητα που επιβάλλουν τα δεδομένα που θα δούμε παρακάτω, επιχειρούμε μία συνολική προσέγγιση στο ζωτικής σημασίας αυτό θέμα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας προέβλεπε τη μόνιμη διατήρηση σε υπηρεσία 300 μαχητικών αεροπλάνων. Υπήρχε δε και καταγεγραμμένη ανάγκη για την προμήθεια νέου μαχητικού…

Η οικονομική κρίση και η δεκαετία των μνημονίων για τη χώρα μας, ήρθαν να αποδείξουν όχι μόνο ότι ο αριθμός 300 είναι ανέφικτος για τα ελληνικά δημοσιονομικά, αλλά και το ότι το αν μία αεροπορική δύναμη είναι πραγματικά αξιόμαχη, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από την ονομαστική – αριθμητική δύναμη των μέσων. Οι σημαντικότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι:

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Εφικτός ο στόχος των 200 μαχητικών αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια, ID: 27232

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

– Η διαθεσιμότητα. Μέχρι τότε (2005) η διαθεσιμότητα της δύναμης μαχητικών σε ποσοστό 75% που είναι το ΝΑΤΟϊκό στάνταρ, δεν είχε επιτευχθεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στις τάξεις των Μοιρών πρώτης γραμμής της Πολεμικής Αεροπορίας. Η οποία ενώ κυνηγούσε την οροφή των 300 μαχητικών, δεν είχε βρει τρόπους διασφάλισης του πολυπόθητου 75%.

Δείτε περισσότερα