Προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητος περιστατικό που αφορούσε κινητήρα αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έχοντας επισκευασθεί από την ΕΑΒ, διαπιστώθηκε ότι δήθεν είχε παραδοθεί με “σκασμένη τουρμπίνα”.

Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την ορθότητα των περιγραφόμενων στο δημοσίευμα, θα πρέπει να εξηγήσουμε πολύ περιληπτικά πως λειτουργεί ο κινητήρας T-56 των αεροσκαφών C-130. Ο Τ-56 είναι ελικοστρόβιλος (turboprop) δηλαδή κινητήρας jet που περιστρέφει όμως έλικα αντί να δίνει ώση στα αεροπλάνα με τα καυσαέρια που εκτοξεύονται από πίσω, όπως συμβαίνει στα αεριωθούμενα.

Όλοι οι κινητήρες jet λειτουργούν ως εξής: Η αρχική εκκίνηση γίνεται με εξωτερική γεννήτρια (όπως η μίζα στα οχήματα) η οποία περιστρέφει το fan (τα πτερύγια σαν λεπίδες που φαίνονται από μπροστά, το air inlet δηλαδή, στους κινητήρες jet) και τον στρόβιλο (πιο γνωστό ως “τουρμπίνα”) μαζί στους ελικοστρόβιλους, αφού και οι δύο είναι συνδεδεμένοι στον ίδιο άξονα. Ταυτόχρονα ψεκάζεται καύσιμο στους θαλάμους καύσεως. Το fan με την περιστροφή του ρουφάει εξωτερικό αέρα και τον στέλνει συμπιεσμένα στους θαλάμους καύσεως. Εκεί το μίγμα αέρα – καυσαερίου αναφλέγεται και τα υπέρθερμα καυσαέρια εκτοξεύονται προς την “τουρμπίνα”, την οποία και περιστρέφουν με την σειρά τους. Τώρα, η ίδια η “τουρμπίνα”, με την περιστροφή της περιστρέφει το fan, το οποίο με την σειρά του συνεχίζει να στέλνει συμπιεσμένο αέρα για να διατηρεί την καύση. Έτσι δημιουργείται μια αυτοτροφοδοτούμενη αυτόνομη περιστροφή, κατά την οποία η θερμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική, οπότε τώρα ο κινητήρας αποσυνδέεται από την εξωτερική γεννήτρια.

Από Σάββας Βλάσης

Δείτε περισσότερα

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: "Πισώπλατα" μαχαιρώματα για τα C-130 της ΕΑΒ & προσπάθεια απαξίωσης της..., ID: 27095

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual