Ιπτάμενοι και τεχνικοί που υπηρετούν σε μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας μετασταθμεύουν πολλές φορές σε νησιά εκτελώντας υπηρεσίες “readiness”…

Ένα από αυτά τα νησιά είναι η Λήμνος όπου η υπηρεσία “readiness” εκτελεί και το προσωπικό της 341 Μοίρας “ΒΕΛΟΣ” με έδρα την 111 Πτέρυγα Μάχης (Αγχίαλος Βόλου). Κατά την διάρκεια του “readiness” βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα των πέντε λεπτών…

130 Σμηναρχία Μάχης

Η εκπομπή της ΕΡΤ “Με Αρετή και τόλμη” βρέθηκε στις εγκαταστασεις της 130 Σμηναρχίας Μάχης και κατέγραψε μοναδικές στιγμές…

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Τα "readiness" της 341 Μοίρας "ΒΕΛΟΣ" στην 130 Σμηναρχία Μάχης, ID: 26907

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Οι μηχανικοί και ο οπλουργός είναι ετοιμάζουν το αεροσκάφος και μέσα σε ελάχιστα λεπτά ο ιπτάμενος είναι έτοιμος να εκκινήσει.

Ο Σμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλειάδης μας εξηγεί ότι εφόσον κλείσει η καλύπτρα του αεροσκάφους, τα προβλήματα μένουν εκτός… και ότι όλο το “είναι σου” είναι η αποστολή !

Όλα είναι έτοιμα σε ελάχιστο χρόνο…το F-16 Block 50 απογειώνεται, η αποστολή ξεκινά, το τι θα συναντήσουν άγνωστο…

Υποσμηναγός (Ι) Περικλής Μοσχούτας : Είμαστε εδώ για να εξασφαλίζουμε από την “πρώτη γραμμή” στη Λήμνο, την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και να μην αφήνουμε σε κανένα να αμφισβητεί αυτά που ανήκουν στην Ελλάδα!!!

Με απόλυτη προσήλωση στον στόχο τους, βρίσκονται μόνοι τους στον αέρα και είναι έτοιμοι να αντιμετοπίσουν την κάθε πρόκληση.

Οι τεχνικοί…

Η εκπαίδευση και η καθημερινή τριβή τους με το αντικείμενο τους κάνει να εκτελούν άψογα όλες τις εργασίες σε ελάχιστο χρόνο. Άλλωστε δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη όταν είσαι τεχνικός σε Πολεμική μοίρα.

Πάντα έτοιμοι συνέχεια σε εγρήγορση με μοναδικό στόχο την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι οι “φύλακες των ελληνικών ουρανών” !!!

Η ιστορία της 341 Μοίρας

Η 341Μ ιδρύθηκε το 1954 στην 112ΠΜ (αεροπορική βάση της Ελευσίνας), καθότι είχε εξοπλισθεί με τα νεοπαραληφθέντα τότε F-86E. Ο κύριος ρόλος της συνίστατο σε αυτόν της Αναχαίτισης Ημέρας, ενώ παράλληλα διατηρούσε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα σε δευτερεύοντα ρόλο την Δίωξη και Βομβαρδισμό.

Το 1956, μετά από την ετήσια απόσπαση στην 111ΠΜ (αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου) και ως επακόλουθο των συνεχών ανακατατάξεων της εποχής, για την πλήρη αναδιοργάνωση του Αεροπορικού Όπλου, μεταστάθμευσε στην 114ΠΜ (αεροπορική βάση της Τανάγρας) πριν εγκατασταθεί οριστικά το 1960 στην 111ΠΜ, όπου και παραμένει ως σήμερα.

Το 1965 η 341 ΜΑΗ (Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας) παρέλαβε τα εξαιρετικά ευέλικτα, για την εποχή, Α/Φ F-5 A/B με αποτέλεσμα στις επόμενες 2 δεκαετίες να καταστεί μία από τις κυριότερες και πιο αποτελεσματικές Μοίρες Αναχαίτισης προσφέροντας τα μέγιστα στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Το 1993, λόγω της σταδιακής απόσυρσης των Α/Φ ανεστάλη η λειτουργία της.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένας πυρήνας Ιπταμένων της 341Μ αποτέλεσαν το δεύτερο και τρίτο, κατά σειρά, ελληνικό ακροβατικό Σμήνος «Acro Team» και «Hellenic Flame» αντίστοιχα με τα Α/Φ F-86E. Αν και η λειτουργία του παρέμενε κρυφή μέχρι το 1957, κυρίως λόγω του έντονου σκεπτικισμού της εποχής, το Σμήνος πραγματοποίησε μία σειρά εμφανίσεων και επιδείξεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με εξαιρετική επιτυχία, παρουσιάζοντας πολλές φορές πρωτότυπους σχηματισμούς και ελιγμούς. Παρά όλα αυτά, οι συνθήκες της εποχής συντέλεσαν στη διάλυσή του ακροβατικού σμήνους το 1964.

Το 1998 η Μοίρα επαναλειτούργησε με νεοπαραληφθέντα F-16 C/D Block 50 του προγράμματος Peace Xenia II. Της ανατέθηκε ο ρόλος της Αναχαίτισης Παντός Καιρού, ενώ παράλληλα με την παραλαβή του βλήματος Αέρος – Εδάφους AGM-88 HARM της ανατέθηκε και ο νέος για τα Ελληνικά δεδομένα, ειδικός ρόλος της καταστολής της εχθρικής αεράμυνας [SEAD (Suppression of Enemy Air Defense)].