Ο ΥΠΕΘΑ παρουσίασε σήμερα στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα προγράμματα, την πρόταση εταιρείας που επέλεξε η Πολεμική Αεροπορία για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Έτσι λοιπόν, όπως είχαμε προβλέψει και προχτές, προκρίθηκε σαν καλύτερη αλλά και φθηνότερη η πρόταση της ισραηλινής ELBIT.

Έως τώρα η Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύει τους μέλλοντες πιλότους της, στα απαρχαιωμένα Τ-2Ε. Τα τελευταία χρόνια, από τους Επιτελείς του ΓΕΑ γίνονται σημαντικές προσπάθειες να βρεθεί η ανάδοχη εταιρεία που θα αναλάβει να αναβαθμίσει την εκπαιδευτική διαδικασία. Όχι απλά να προσφέρει αεροσκάφη, αλλά να προσφέρει ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι σημαντικότερες εταιρείες του χώρου της στρατιωτικής εκπαίδευσης, η ισραηλινή ELBIT και η καναδική CAE, μπήκαν σε διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης με την ΠΑ και το ΥΠΕΘΑ προκειμένου να δημιουργήσουν το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσης στην Καλαμάτα για την κάλυψη των αναγκών της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι πως το Κέντρο αυτό θα έχει και πιλότους από άλλες Αεροπορίες στον Κόσμο, που θα έρχονται στη χώρα μας, και θα ολοκληρώνουν την εκπαίδευση σε αυτό που λέγεται “fast jets”.