Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Είναι προτεραιότητα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II έναντι των φρεγατών MMSC; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Για επιχειρησιακούς και γεωπολιτικούς λόγους, με τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις που συνηγορούν, να μην αφήνουν περιθώριο αδράνειας, ή εσφαλμένων επιλογών…

Είτε η Τουρκία επανέλθει εν ευθέτω χρόνω στο “δυτικό μαντρί” είτε όχι, το F-35 είναι ένα σύστημα “game changer” (σ.σ. αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού). Όπως και το γαλλικό μαχητικό Rafale. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να το εντάξει πρώτη ως ποιοτική παράμετρο στο ελληνοτουρκικό “θέατρο” και θα είναι για πολλά χρόνια, ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία στην άρτια επιχειρησιακή του αξιοποίηση. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την αποτροπή, διασφαλίζοντας την ειρήνη. Ενώ αν χρειαστεί να εμπλακεί στρατιωτικά αυτό θα γίνει με τελείως διαφορετικά από τα σημερινά δεδομένα.

Πάμε όμως και στο πεδίο της γεωπολιτικής. Ενώ η -μόνο κατ’ όνομα- “Ενωμένη Ευρώπη” συνεχίζει το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι κατευνασμού της Τουρκίας, ρίχνοντας στην κυριολεξία αναμμένο σπίρτο στο γεμάτο καύσιμο βαρέλι της νοτιοανατολικής Μεσογείου, οι ΗΠΑ μπαίνουν ξανά αποφασιστικά στο παιχνίδι.

Συνειδητοποίησαν με καθυστέρηση, ότι το να δίνουν όλο και περισσότερο χρόνο στον αδίστακτο Ερντογάν είναι αυτοκαταστροφικό. Δεν φέρνει κανένα άλλο αποτέλεσμα από τη σταδιακή ενίσχυση της παρουσίας και επιρροής του και μέσω αυτού της Ρωσίας, σε μια διαδικασία που οδηγεί στην αποσύνθεση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Η "χρυσή ευκαιρία" για την αγορά F-35 είναι ΤΩΡΑ..., ID: 26879

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Δείτε περισσότερα