Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, η αναγέννηση του ιστορικού αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκε με την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας. Για τους Έλληνες αλλά και τους Βρετανούς λάτρεις του μοναδικού βρετανικού καταδιωκτικού που παρέμεινε σε συνεχή παραγωγή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε μια ημέρα γιορτής.

Ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση του MJ755 μετά από 67 χρόνια ενώ το σπάνιο, ανακατασκευασμένο με αυθεντικά τμήματα, καταδιωκτικό της ελληνικής ΠΑ είχε στη συνέχεια και μια ιστορική στιγμή αφού «συμμετείχε και σε μια ημέρα μνήμης, στις 15 Σεπτεμβρίου, στην επέτειο της Μάχης της Αγγλίας» μαζί με μικρό αριθμό αεροσκαφών του είδους, που είναι σήμερα σε πτητική κατάσταση. Το σημαντικό είναι πως το ελληνικό, ξαναγεννημένο μετά την πρωτοβουλία του Peter Livanos και του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ» Spitfire σχεδιάζεται πια να έρθει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

«Το αεροσκάφος θέλουμε να φύγει από το μουσείο του Biggin Hil και να επιστρέψει στην Ελλάδα κάπου ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2021. Όλοι περιμένουν να δουν το MJ755 στον αέρα, σε μεγάλες εκδηλώσεις με μεγάλο κοινό, όμως η πανδημία και τα λόκνταουν “φρέναραν” τα πάντα.

Είναι πρώτα ανάγκη να ολοκληρωθούν κάποιες ακόμη πτήσεις δοκιμών πριν γίνει αυτό, εμείς καλύπτουμε όλο αυτό το διάστημα τα έξοδα παραμονής του στο συγκεκριμένο μουσείο, το όραμά μας όμως είναι το Supermarine Spitfire MJ755 να βρίσκεται στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2021. Να μπορέσουμε να το θαυμάσουμε όλοι την 28η Οκτωβρίου», τονίζει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αντιπρόεδρος του «ΙΚΑΡΟΣ» και νόμιμος εκπρόσωπος του Ιδρύματος, Δημήτριος Κόλιας.

Δείτε περισσότερα

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Το spitfire επιστρέφει Ελλάδα : Η ιστορία της ΠΑ ζωντανεύει με τα Β΄ΠΠ αεροσκάφη (ΒΙΝΤΕΟ)..., ID: 26792

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual