Η επιθυμία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Ελλάδα για τον εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορία με το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το πρόβλημα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είναι η διαθεσιμότητα των απαραίτητων κονδυλίων για την υλοποίηση φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα κάνουν τη διαφορά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στην προσπάθειά του για αποτελεσματική αποτροπή, ή απόκρουση στην πράξη αν απαιτηθεί, των τουρκικών αναθεωρητικών σχεδιασμών.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει αποστείλει στις ΗΠΑ επιστολή με την οποία διατύπωνε το αίτημα διερεύνησης της δυνατότητας ένταξής της στο πρόγραμμα του F-35 (LOR: Letter of Request) και παράλληλα της παροχής στοιχείων και διευκρινίσεων που αφορούν στο αν και επισήμως αποδεσμεύεται ως οπλικό σύστημα για την Ελλάδα και σε ποια τιμή (P&A:Price and Availability).

Η αμερικανική πλευρά κινήθηκε γρήγορα και απάντησε στην ελληνική με όλα τα στοιχεία. Το επόμενο βήμα ήταν η αποστολή στις 6 Νοεμβρίου, απαντητικής επιστολής από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες προδιαγράφεται το μέλλον του προγράμματος για την Ελλάδα.

Δείτε περισσότερα