Την παραβίαση του Εθνικού Εναέριου χώρου και την άμεση αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητκά της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο η κάμερα της εκπομπής “Με Αρετή και Τόλμη” στο Κέντρο Επιχειρήσεων του 1ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης…

Κατα την διάρκεια που το συνεργείο της εκπομπής βρισκόταν στο 1ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Χορτιάτη (1ο ΚΕΠ) για τη διενέργεια ρεπορτάζ ρουτίνας, έτυχε απρόσμενα μπροστά σε ένα απρόσμενο συμβάν… Πρόκειται για την επιχείρηση – επιτήρηση του Εθνικού Εναερίου Χώρου και αντιμετώπιση διεισδύσεων εχθρικών αεροσκαφών σε αυτόν κατά την ώρα που ήταν εν εξέλιξη τουρκικές παραβιάσεις.

Η εκπομπή είχε αυτή την μοναδική ευκαιρία, κατέγραψε τη διαδικασία και την παρουσιάζει βήμα προς βήμα. Με το που σήμανε συναγερμός λόγο τουρκικών παραβιάσεων διέκοψε κάθε άλλη δραστηριότητα και ακολούθησε τον μηχανισμό και τις δυνάμεις του 1ου ΚΕΠ που ετέθησαν άμεσα σε πλήρη λειτουργία και επιχειρησιακή δράση. Μάλιστα επιτόπου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της μονάδος βρέθηκε αμέσως και τέθηκε επικεφαλής ο Διοικητής της επιχείρησης ο ίδιος ο Διοικητής του 1ου ΚΕΠ.

Τα άγρυπνα στελέχη του 1ου ΚΕΠ παρακολουθούσαν τα εχθρικά αεροσκάφη πριν καν εισβάλουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας και σήμαναν συναγερμό από την ώρα που άρχισαν να κινούνται απειλητικά…

Αμέσως τέσσερα Ελληνικά μαχητικά υψηλής ετοιμότητας, ένα ζεύγος Mirage 2000 από την βάση της 114 ΠΜ και ένα ζεύγος F-16 από την 130 ΣΜ απογειώθηκαν και εντός δύο λεπτών βρέθηκαν στον ουρανό του Αιγαίου προς αναγνώριση και αναχαίτιση των εισβολέων.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ : ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΡΙΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ το σύστημα MASE (MULTI AEGIS SITE EMULATOR)), ID: 26441

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Τα εμπειρώτατα και άρτια εκπαιδευμένα στελέχη του 1ου ΚΕΠ δεν χάνουν ούτε στιγμή από τα μάτια τους όταν εισβάλουν τα τουρκικά αεροσκάφη και ξεδιπλόνουν με χειρουργική ακρίβεια την επιχείρηση απότροπής τις εν λόγο τουρκικής εισβολής.

Τα στελέχη του 1ου ΚΕΠ προχωρούν έχοντας άψογη συνεργασία με τα μαχητικά αεροσκάφη, που αμυνόμενα διώκουν τα τουρκικά μαχητικά για την κατά πάγια τακτική και συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες αναγνώριση και αναχαίτιση τους.

Η όλη επιχείρηση παρόλο την υψηλή επικινδυνότητα της δεν διήρκησε πάρα πολύ, καθώς η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση, ταχεία και εξόχως αποτελεσματική απ όλους τους εμπλεκομένους, αυτήν με τελικό αποτέλεσμα την ταχύτατη απομάκρυνση των τουρκικών αεροσκαφών, καθαρίζοντας έτσι τον Εθνικό Εναέριο Χώρο από τους εισβολείς.

Τα άγρυπνα μάτια της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της χώρας γενικότερα είναι το σύστημα αεροπορικού ελέγχου, αλλά και ειδικότερα το 1ο ΚΕΠ στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Βεβαίος για να μπορούν τα στελέχη της ΠΑ να κατακτούν και να διατηρούν αυτό το υψηλότατο επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας στο τομέα της παρακολούθησεις και διαχείρησης αεροπορικών ιχνών, ρόλο που εκτελούν άψογα στο 1ο ΚΕΠ! Είναι και η διαρκείς εξάσκησή τους. Για τον λόγο αυτόν διεξάγονται επανελειμένως ασκήσεις εχθρικών παραβιάσεων προκειμένου ετσι να μπορούν να έχουν μαι προσημείωση της εικόνας αυτής.

Έτσι την ώρα που το καθήκον το απαιτεί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια τέτοια δύσκολη κατάσταση εντός των ορίων των Ελληνικών αιθέρων !!!