DSC_0444

Χρήστος Βασιλειάδης

Πολλές φορές έχουμε νιώσει υπερήφανοι ως Έλληνες από τις επιτυχίες της Πολεμικής Αεροπορίας στο εξωτερικό, πόσο μάλλον οι συνάδελφοι του Σμηναγού (Ι) Βασίλη Κοντόπουλου που βλέπουν οι κόποι τους να πιάνουν τόπο μετά από σκληρή δουλειά που χρειάζεται αυτό το επάγγελμα.

Αρκεί όμως μόνο το υψηλό ηθικό για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στον υλικοτεχικό εκσυχρονισμό που βασανίζει την Πολεμική Αεροπορία ? 

Σμηναγός (Ι) Βασίλης Κοντόπουλος χειριστής F-16 Block 52 ! Ένας ακόμη χειριστής που γράφει ιστορία με χρυσά γράμματα στο εξωτερικό για την αγαπημένη όλων την Πολεμική Αεροπορία.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Η επιτυχία του Βασίλη "ανεβάζει" το ηθικό της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά δεν λύνει το πρόβλημα..., ID: 25321

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Πρωτιά χτύπησε  η Μοίρα της 337,  πρώτος, και ο ετοιμοπόλεμος Βασίλης Κοντόπουλος στην άσκηση 1/2019 TLP  (1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2019 του Tactical Leadership Programme) που έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας από την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019,  τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 BLK 52+ με ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

Η Πολεμική Αεροπορία με την συμμετοχή της σε ασκήσεις – εκπαιδεύσεις  μεγάλης εμβέλειας έχει αποδείξει την μαχητικότητα της και το υψηλό επίπεδο γνώσεων που την διακατέχει στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Η αποτελεσματικότητα της ΠΑ είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα παρ όλο που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το σοβαρότατο πρόβλημα του εκσυχρονισμού των πτητικών της μέσων… Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτό που πράττουν οι Έλληνες χειριστές στους αιθέρες, η μόνη λέξη που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα είναι η λέξη…ΑΘΛΟΣ. Κι εδώ είναι που θα σταθούμε…

Ο προβληματισμός του κάθε Έλληνα χειριστή αλλά και γενικότερα  κάθε στελέχους της ΠΑ , είναι ότι  έχει μπει στη διαδικασία εδώ και χρόνια να αναπληρώσει το σημαντικό κενό που έχει προκύψει από τις ελλείψεις σε έμψυχο (προσλήψεις) αλλά και υλικό δυναμικό. <<Εκσυχρονισμό ακούμε αλλά δεν βλέπουμε>>. Η αμέλεια των πολιτικών ηγεσιών που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Άμυνας “έχει χτυπήσει κόκκινο” Ουσιαστική πρωτοβουλία αλλά και ένα σχέδιο ολοκληρωμένης πρότασης  για των εκσυχρονισμό της ΠΑ δεν έχουμε δει ακόμα και μάλλον ούτε θα δούμε μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές.

Πάμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ΠΑ…

Περί εκσυχρονισμού ΠΑ :

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ  F-16 ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ BLOCK 52+ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ (V)

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η συζήτηση για τον πολυπόθητο εκσυχρονισμό των αεροσκαφών F-16 ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια, είμαστε εν έτη 2019 και ακόμη δεν γνωρίζουμε το τι μέλλει γενέσθαι…

Εικόνα ξεκάθαρη στο τοπίο για τον εκσυχρονισμό των F-16 δεν υπάρχει…

ΕΠΊΣΗΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ :

Δεν γνωρίζουμε ποιοι τύποι και σε ποιο επίπεδο θα εκσυγχρονιστούν ?

Δεν γνωρίζουμε πόσα αεροσκάφη θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμου ?

Δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ?

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν μπει υπογραφές από την κατασκευάστρια εταιρεία ?

Δεν γνωρίζουμε ποιοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ?

Δεν γνωρίζουμε αν θα πουληθούν τα block 30  ή όχι ?

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ???

Αυτά είναι τα ερωτηματικά που επίσημα ξεκάθαρη και τελεσίδικη απόφαση δεν υπάρχει…

Εκπαιδευτικό Αεροσκάφος Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης  T-2 Buckeye: 

Από το 1976 έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην προκεχωρημένη εκπαίδευση των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν. 

Πολλά τα σενάρια για την αντικατάστασή του αλλά Δεν υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο.

Η τελευταία δήλωση του Υπουργού  Εθνικής Άμυνας τον 25 Φεβρουαρίου 2019 σχετικά με την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών α/φων:  «H Π.Α. προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος (διαθεσιμότητας), μέχρι την οριστική επίλυσή του, πλην όμως τα εν ενεργεία αεροσκάφη επαρκούν για την ικανοποιητική ροή του εκπαιδευτικού προγράμματος».  

Από την στιγμή που αναφέρει μέσα από τις δηλώσεις του  ο ίδιος ο Υπουργός Εθ. Άμυνας ότι υφίσταται πρόβλημα, καταλαβαίνεται ότι όντως υπάρχει πρόβλημα…

MIRAGE 2000 / -5

Τα MIRAGE 2000 EGM/BGM είναι μια πληγή που πονάει την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, ο λόγος είναι φυσικά η “αναγκαστική” απαξίωση τους, καθώς το κόστος για την αναβάθμισή τους είναι αρκετά υψηλό, το αποτέλεσμα φυσικά θα είναι η απόσυρσή τους.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι η αναβάθμιση των MIRAGE 2000-5, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι αυτά που κάνουν την διαφορά λόγο των εξαιρετικά  ποιοτικών όπλων που μεταφέρει στο πεδίο της μάχης. Η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει σύντομα να βρει μια λύση εάν δεν θέλει να δει σχετικά σύντομα το “νέο” μαχητικό να καταλήγει σε κάποια από τα αεροδρόμια διασποράς ως “σκουπίδια”…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όλα τα παραπάνω που αναγράφουμε πιστεύουμε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα την ηγεσία της ΠΑ… Έχουμε την εντύπωση, ας μας επιτραπεί ο όρος, (διογκώθηκαν) μετά την “αλλαγή φρουράς” που  επήλθε στο Υπουργείο Εθ. Άμυνας.

Ετούτη την στιγμή που αναφερόμαστε σε σημαντικά προβλήματα της ΠΑ, η “φίλια” χώρα Τουρκία έχει σοβαρότατο  πρόβλημα με τις διμερείς σχέσεις  με την Ουάσιγκτον, το γνωστό σε όλους πρόβλημα  (F-35 / S-400). Μόλις σήμερα 21/3/2019 η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας και  αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας Κέιτι Γουίλμπαρτζερ  δήλωσε στο Ρόιτερ :

“Το S-400 είναι ένας υπολογιστής. Το F-35 είναι ένας υπολογιστής. Δεν δεσμεύετε τον υπολογιστή σας στον υπολογιστή του αντιπάλου σας και αυτό είναι βασικά αυτό που θα κάναμε “…

Καταγραφή

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να σπάσει την συμφωνία για την αγορά F-35 από την  Τουρκία είναι πολύ κοντά, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή έστω και αργά να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος χρονικά και να παρθούν τελεσίδικες αποφάσεις στα “βαριά” εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΥΓ: Μπράβο σου Βασίλη!!! Εσύ και οι συνάδελφοί σου μας κάνετε υπερήφανους με την συμμετοχή σας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μας κάνετε να νοιώθουμε ασφαλείς, όσο έχουμε εσάς δεν φοβόμαστε κανέναν και τίποτα… 

ΥΓ : Οι επιτυχίες σας μας κάνουνε να βλέπουμε τα προβλήματα και να τα επισημαίνουμε !!!