Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 16» είναι μια μεσαίας κλίμακας ετήσια άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων. Η προετοιμασία, σχεδίαση, συντονισμός και διεξαγωγή της γίνεται από το ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής) με την υποστήριξη της 117 ΠΜ και τη συνεισφορά, σε απαραίτητο προσωπικό και μέσα των Μονάδων της ΠΑ, του ΣΞ και του ΠΝ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Σκοπός του ΗΝΙΟΧΟΥ είναι η προσομοίωση των πρώτων ημερών των επιχειρήσεων στο μέγιστο ρεαλιστικό Ρυθμό Μάχης ( BATTLE RHYTHM), ο οποίος περιλαμβάνει τις φάσεις της Σχεδίασης, Εκτέλεσης, Συλλογής Στοιχείων και Αποτελεσμάτων Βολών και της Απενημέρωσης, σε ημερήσιο κύκλο τριών κυρίως κυμάτων πτήσεων, δύο ημέρας και ένα νύχτας. Σε καθημερινή βάση εκτελούνται δύο επιπλέον, μικρότερα σε αριθμό Α/Φ, κύματα (EXTRA MISSION και SIDE DAY), προσανατολισμένα σε ειδικές εκπαιδεύσεις, κυρίως των άλλων αεροποριών.

Για την εκτέλεση των επιχειρήσεων έγινε μεταστάθμευση κλιμακίων των Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας , απ’ όπου διεξάγονται οι φίλιες αεροπορικές επιχειρήσεις (BLUE AIR), ενώ οι επιχειρήσεις εχθρικής απεικόνισης (RED AIR), διεξάγονται από τις Μητρικές Μονάδες. 
Συνολικά από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας επιχειρούν μαχητικά Α/Φ, όλων των τύπων της ΠΑ, 12 F-15E STRIKE EAGLE της USAFE, 12 F-16 BLK30 C/D και ένα Α/Φ AEW (AIRBORNE EARLY WARNING) GULFSTREAM G-550 της IAF.
Σε ρόλο RED AIR επιχειρούν Α/Φ F-16 BLK30/52+, ελικόπτερα AS-332 SUPER PUMA, το UAV «ΠΗΓΑΣΟΣ», EMB-145 ΑΣΕΠΕ, B-707 TANKER της IAF, C-130 HERCULES της ΠΑ και της IAF, καθώς και Α/Φ Ε-3Α AWACS του NATO, το οποίο μεταστάθμευσε στο FOB Ακτίου.
Ο ΣΞ συμμετείχε με επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D APACHE, με μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47D CHINOOK και NH-90 σε αποστολές προσβολής αεροδρομίων, προσβολής εναέριων στόχων και στόχων επιφανείας καθώς και με αντιαεροπορικά συστήματα ASRAD και HAWK τα οποία αναπτύχθηκαν σε κατάλληλες θέσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των αεροπορικών απειλών και σε πλήρη συντονισμό με την Πολεμική Αεροπορία.
Ακόμα να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ – 2016» της Πολεμικής Αεροπορίας,ο Στρατός Ξηράς δοκίμασε το σύστημα αεράμυνας του ενεργοποιώντας στο έπακρο τις Μονάδες Αεράμυνας και έχει αναπτύξει Όπλα και Συστήματα Αντιαεροπορικής Άμυνας σε κατάλληλες θέσεις αντιμετωπίζοντας τακτικά επεισόδια σε πλήρη συντονισμό με την Πολεμική Αεροπορία.
Το ΠΝ συμμετέχει στον ΗΝΙΟΧΟ με μέσα επιφανείας όπως Φρεγάτες και Τορπιλακάτους, καθώς και με ένα ελικόπτερο S-70, με επιχειρήσεις οι οποίες διεξάγονται σε συνδυασμό και συντονισμό με την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ».
Η ολοκλήρωση της σύνθεσης του θεάτρου επιχειρήσεων προϋπέθεσε την κινητοποίηση GBAD (GROUND BASE AIR DEFENSE), επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων, καθώς και ειδικών δυνάμεων και ομάδων JTAC (JOINT TERMINAL ATTACK CONTROLERS). 
Για τη διεξαγωγή του ΗΝΙΟΧΟΥ 16 σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), όλα τα είδη των αποστολών σε ένα σύγχρονο ρεαλιστικό περιβάλλον όπως προσβολές επίγειων στόχων, στόχων επιφανείας, αποστολές καταστολής/καταστροφής εχθρικής Αεράμυνας, προσβολές και προστασία στόχων χαμηλής ταχύτητας, αποστολές ερευνάς και διάσωσης στο πεδίο της μάχης, αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, και τέλος προσβολές και προστασία εναερίων μέσων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, ενώ τέλος εκτελέστηκαν αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού. Συνολικά προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν ημέρα και νύχτα, περισσότερες από 1000 εξόδους αεροσκαφών και Ελικοπτέρων, εκ των οποίων οι 950 αφορούν εξόδους Μαχητικών αεροσκαφών
Το Θέατρο των επιχειρήσεων για την άσκηση αποτέλεσε σε όλο το εύρος του ATHINA FIR, ενώ εικονικές προσβολές επίγειων στόχων αλλά και στόχων επιφανείας εκτελέστηκαν στην περιοχή της Χρυσούπολης καθώς και στο Καστελόριζο.Η διεξαγωγή της Άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 16, συμβάλει στην βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας μέσα από την ανταλλαγή επιχειρησιακών σκέψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, στην γνωριμία με την αεροπορική κουλτούρα άλλων χωρών και κυρίως στην θεμελίωση του οράματος της ηγεσίας της ΠΑ, να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ” πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της Δεκαετίας του ’80 και σταδιακά καθιερώθηκε η εκτέλεσή της ετησίως, ως Αεροπορική Άσκηση “ΜΙΚΡΗΣ” Κλίμακας, που αφορούσε στη διεξαγωγή Αεροπορικών και Μεικτών Επιχειρήσεων. Ο κύριος Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης (ΑΝΣΚ) ήταν :
Η εξάσκηση του Προσωπικού στη Σχεδίαση και εκτέλεση Μεικτών και Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας, των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Εθνικά Σχέδια, σε περιβάλλον που προσομοίαζε κατά το δυνατόν την πραγματική κατάσταση.
Στο πλαίσιο διεξαγωγής της Άσκησης, τα συμμετέχοντα Α/Φ μεταστάθμευαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης / Λάρισα, από όπου και εκτελούσαν τις αποστολές τους, ενώ ο συντονισμός και η εκτέλεσή της, γινόταν από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ). Από το έτος 2005 η Σχεδίαση και ο συντονισμός της Άσκησης πραγματοποιείται από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με τα συμμετέχοντα Α/Φ να επιχειρούν από τις Μητρικές τους Μονάδες.
Τον Νοέμβριο του έτους 2013 αποφασίστηκε από την Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας:
H Μετεξέλιξη και η διεύρυνση της Άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ”, από “ΜΙΚΡΗΣ” σε “ΜΕΣΑΙΑΣ” Κλίμακας, υπό μορφή INVITEX.
Η υιοθέτηση του “SINGLE BASE CONCEPT”.
Όλα τα συμμετέχοντα ιπτάμενα μέσα να επιχειρούν κυρίως από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Έτσι το 2014 η άσκηση διεξήχθη με τα καινούρια δεδομένα με τη συμμετοχή εθνικών δυνάμεων και μέσων, το 2015 για πρώτη φορά συμμετείχαν η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά Α/Φ και η USAFE με Ειδικές Ομάδες (SOF).
Επίσης, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2016», η οποία διεξήχθη από τη Δευτέρα 4 έως και την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.
Είναι Αεροπορική Άσκηση “ΜΕΣΑΙΑΣ” Κλίμακας και αφορά στη διεξαγωγή Αεροπορικών και Διακλαδικών Επιχειρήσεων. Σε αυτή συμμετέχουν μέσα και των τριών (3) Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Κλιμάκιο της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά Α/Φ και άλλα Α/Φ υποστήριξης, καθώς επίσης κλιμάκιο της USAFE με μαχητικά Α/Φ και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF). Επίσης, συνδυάζεται με την Άσκηση “ΑΣΤΡΑΠΗ” του Πολεμικού Ναυτικού. Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε στο τρίτο εικοσιτετράωρο διεξαγωγής της με την έναρξη των επιχειρήσεων των συμμετεχόντων Α/Φ τη Δευτέρα 4 Απριλίου. Αντικειμενικοί Σκοποί της Άσκησης είναι :
Παροχή ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ Εκπαίδευσης.
Αναβαθμισμένη και Ακριβής Μέτρηση των Αποτελεσμάτων 
ΑΝΑΛΥΣΗ
Η Άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις (4) Φάσεις, όπως φαίνονται στην Προβολή :
ΦΑΣΗ 1 : ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΦΑΣΗ 2 : ΜΕΤΑΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΦΑΣΗ 3 : ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΦΑΣΗ 4 : ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ
Την Τακτική Διοίκηση των Αεροπορικών Δυνάμεων που συμμετέχουν, έχει ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο οποίος την ασκεί μέσω ενός Οργάνου – φορέα Ελέγχου, που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), ειδικά για την Άσκηση, το WC.
Ο Τακτικός Έλεγχος των δυνάμεων της Άσκησης έχει μεταβιβασθεί στο Διοικητή του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ). Στo πλαίσιο της Άσκησης και με τη συμμετοχή δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, εκτελούνται Αποστολές με μεγάλους σχηματισμούς Αεροσκαφών για προσβολή Στόχων του αντιπάλου σε Ξηρά, Θάλασσα και Αέρα όπως, Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου, Στρατηγεία, Αεροδρόμια, Γέφυρες, Ναυτικές Δυνάμεις, κ.λ.π. Παράλληλα, εκτελούνται αποστολές προστασίας αναλόγων Φίλιων Στόχων, ώστε να διαφυλαχθεί η Στρατηγική Υποδομή και η δυνατότητα απρόσκοπτης εκτέλεσης επιχειρήσεων από τις Φίλιες δυνάμεις.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

H συγκέντρωση μεγάλου αριθμού Δυνάμεων σε συνδυασμό με τα σύγχρονα Τεχνικά Μέσα, δίνουν την ευκαιρία να εξελίξουμε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την ευελιξία στην ικανότητα αντίδρασης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων μέσων σε συνθήκες ταχέως μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
Με δεδομένο το υψηλό Τακτικό επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας, τις δυνατότητες δημιουργίας Ασκήσεων με συμμετοχή αξιοζήλευτης ποικιλίας Οπλικών Συστημάτων και της προσφοράς ιδιαίτερων Γεωγραφικών επιλογών – προκλήσεων, το όραμα που τίθεται για την Άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ” είναι :

Να γίνει η ρεαλιστικότερη και πιο απαιτητική Άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία να παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο Εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής.