Στη μεγαλύτερη άσκηση που διοργάνωσε ποτέ η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, την «Blue Flag 2015», μετείχε στις 15 – 30 Οκτώβρη του 2015, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Δείγμα κι αυτό των προσπαθειών να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας».

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε στην άσκηση με 5 αεροσκαφοι F-16 Block 52+ και ανάλογο προσωπικό της 337 Μοίρας, τα οποία είχαν μετασταθμεύσει  στην Αεροπορική Βάση «Ouvda».

Σημειωτέον, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ίδια η ισραηλινή ΠΑ, η «Blue Flag 2015» είναι η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της. Στο πλαίσιό της έγιναν 245 έξοδοι αεροσκαφών, συμμετείχαν 102 πιλότοι, 416 τεχνικοί, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, και 54 αεροσκάφη από τις ΠΑ Ισραήλ, ΗΠΑ, Ελλάδας και Πολωνίας. Ασκήθηκαν πάνω σε σύνθετα σενάρια μάχης, σε νυχτερινές πτήσεις, σε αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού, σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, σε εξαιρετικά υψηλή ένταση και σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Το βασικό σενάριο ήταν να επιχειρούν από κοινού κατά ενός «φανταστικού» εχθρικού κράτους, με τα στοιχεία του (εναέριος ανεφοδιασμός, εκπαίδευση σε πολλές γλώσσες κ.ά.).

Πέρα από τους συμμετέχοντες, στη βάση «Ouvda» έσπευσαν 24 ξένοι ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, ενώ την άσκηση παρακολούθησαν και 34 ξένοι παρατηρητές από Τσεχία, Γερμανία, Καναδά, Γαλλία, Ρουμανία, Βρετανία, Αυστρία.
Εκπρόσωπος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας είπε στην εφημερίδα «Times» του Ισραήλ ότι ο σχεδιασμός ξεκίνησε πριν από οκτώ σχεδόν μήνες, οπότε οι Ισραηλινοί ήρθαν σε επαφή με κάθε συμμετέχουσα χώρα, ρωτώντας «Πάνω σε τι θέλετε να εκπαιδευτείτε;»…

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Τα φαντάσματα της 337 Μοίρας στην Ovda του Ισραήλ (ΒΙΝΤΕΟ), ID: 2726

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Οι απαντήσεις που έλαβαν ενοποιήθηκαν, ώστε να σχηματίσουν το σενάριο της «Blue Flag 2015», η οποία έστειλε Μοίρες ισραηλινών και αμερικανικών F-15, μαζί με Μοίρες ισραηλινών, ελληνικών, πολωνικών F-16, να επιχειρούν στο σύνολο σχεδόν του εναέριου χώρου του Ισραήλ, στοχεύοντας εναντίον φανταστικών εχθρικών εκτοξευτών πυραύλων, κομβόι οχημάτων, και εχθρικών αεροσκαφών – το ρόλο των «επιτιθεμένων» έπαιξε στην άσκηση η μοίρα της ισραηλινής ΠΑ «Ιπτάμενος Δράκος».

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι αν και η άσκηση ήταν έτσι κι αλλιώς εντατική και απαιτητική, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δοκιμάσει περισσότερο το «σθένος» του προσωπικού από το να δοκιμάσουν τις τεχνικές δυνατότητες των ίδιων των μαχητικών.