Σαν σήμερα στις 08/2/1941

Επτά αεροπλάνα Gloster Gladiator της 21 Μοίρας Διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με οκτώ PZL P.24 των Μοιρών 22 και 23, απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια Κατσικά και Παραμυθιάς με κύρια αποστολή την κάλυψη της οδού Πετρανίου – Κλεισούρας και δευτερεύουσα Κλεισούρας – Χάνι Μπαλαμπάνι.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης έπληξαν χωρίς επιτυχία ιταλικό αεροπλάνο, που εκτελούσε βομβαρδισμό. Στη συνέχεια επιτέθηκαν σε τρεις σχηματισμούς βομβαρδιστικών CANT Z 1007 bis, με αποτέλεσμα να πληγούν σοβαρά δύο εχθρικά αεροπλάνα, το ένα από τα οποία καταστράφηκε, επιχειρώντας αναγκαστική προσγείωση. Η συντονισμένη ομαδική επίθεση των Ελληνικών Μοιρών έτρεψε σε φυγή τους ιταλικούς σχηματισμούς, ενώ ένα ακόμη αεροσκάφος τους επλήγη από βολή αντιαεροπορικού πυροβόλου. Την ίδια μέρα επτά αεροσκάφη των Ελληνικών Μοιρών Βομβαρδισμού προσέβαλαν επιτυχώς ιταλικές συγκεντρώσεις στις περιοχές Ρέχοβα, Λιμανίου και Μοσχοπόλεως.

Σαν σήμερα στις 08/2/1912
Ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποίησε με ιδιόκτητο αεροσκάφος τύπου Nieuport IV.G 50 ίππων την πρώτη του πτήση, στην Αθήνα, στην περιοχή του Ρουφ. Διέγραψε κύκλους σε ύψος 300 περίπου μέτρων και προσγειώθηκε ομαλά ύστερα από πτήση 16 λεπτών. Αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη πτήση με επιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος μετά την προσγείωση βάπτισε το αεροπλάνο “Αλκυών”.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Σαν σήμερα στις 08/2, ID: 3601

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

https://www.haf.gr/