Ο κουρσάρος της ζωής μου – Μηνύματα που συγκινούν (Φωτογραφίες)

Στις 20 Οκτωβρίου 2014 είπαν το τελευταίο »αντίο» τα θρυλικά αεροσκάφη Α-7 Corsair. Το προσωπικό που το εξυπηρετούσε τόσα χρόνια και δέθηκε συναισθηματικά μαζί του το λιγότερο που αισθάνθηκε σίγουρα ήταν να του αφήσει ένα τελευταίο μήνυμα. Παραμονές της Εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας επισκεφθήκαμε την  114 Πτέρυγα Μάχης,  επισκεφθήκαμε την στατική έκθεση αεροσκαφών και μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε και να φωτογραφίσουμε τους «κουρσάρους» ένα χρόνο μετά.    

Η απόσυρσή τους είχε αποφασισθεί βεβιασμένα από το 2012 , ωστόσο το 2013 υπήρξε αναβολή κατά περίπου ένα έτος. Τότε η επικύρωση της αναβολής απόσυρσης είχε γίνει συμβολικά με πτήση 2 Α-7 των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου και και ΓΕΑ  αντιπτεράρχου Ε.Τουρνά. Από τότε αρμόδιες πηγές είχαν πει ότι η απόσυρση και η …αναπλήρωση των αεροσκαφών A-7 Κορσαίρ είχε προβλεφθεί στην ισχύουσα «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020» και είχε συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην υπό αναθεώρηση «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων 2012-2025 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Που υπηρέτησε

Το Α-7 είναι αμερικάνικης κατασκευής, μονοθέσιο ή διθέσιο , μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος κρούσης, μεγάλης εμβέλειας. .Η αρχή της υπηρεσίας τους στην Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε με τα A-7H/TA-7H το 1975 (η σύμβαση για την προμήθεια 60 Α-7Η υπογράφηκε τον Ιούνιο του 1974).Τα διθεσια ΤΑ-7 αγοράστηκαν το 1980.

Αργότερα προστέθηκαν  62 A-7E/TA-7C που αποκτήθηκαν το 1993,μεταχειρισμένα από αποθέματα του USN. Πέντε συνολικά Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας αξιοποίησαν επιχειρησιακά τα Α-7. Αρχικά η 340 και 345 ΜΒ στην 115 Πτέρυγα Μάχης, με τα A-7H/TA-7H στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, καθώς επίσης και η 347 ΜΒ στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας. Με την παραλαβή των A-7E/TA-7C εξοπλίστηκαν οι 335 και 336 Μοίρες στην 116 Πτέρυγα Μάχης και  αντικατέστησαν  τα  F/TF-104G Starfighter. Από το 2002, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του αεροπορικού στόλου, συγκεντρώθηκαν στην Αεροπορική Βάση του Αράξου (116 Π.Μ., 335 μοίρα «Τίγρης» και 336 μοίρα «Όλυμπος») το σύνολο των βομβαρδιστικών, όπου σταδιακά τα αεροσκάφη A-7H/TA-7H αποσύρθηκαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.