Ο Πρωτέας, σύμφωνα με την ελληνική μυθιστορία ήταν ένας από τους Άτλαντες, που συμβολικά στήριζαν τη γη, την οποία και είχαν εξερευνήσει διαμέσου του Ατλαντικού Ωκεανού. Ταγμένος στην ακολουθία του Ποσειδώνα, θεός της θάλασσας και ο ίδιος, είχε την ιδιαίτερη δύναμη να μεταμορφώνεται  σε διάφορες κινούμενες ή ακίνητες μορφές.

 Ήταν επίσης γνωστός για την ικανότητά του να προλέγει το μέλλον, γι΄ αυτό και πολλοί τον αναζητούσαν. Αυτός, μεταμορφωνόταν για να τους αποφύγει.  Έτσι για να αποκτήσει κανείς μια προφητεία από τον γερο – Πρωτέα έπρεπε να τον αιφνιδιάσει και να τον αρπάξει σφιχτά. Δεν είχε σημασία τι μορφή θα έπαιρνε, λιονταριού, φιδιού, φωτιάς, δράκοντα ή νερού. Αν δεν τον κρατούσε κανείς σφιχτά δραπέτευε. Έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να τον εξαντλήσει για να προβλέψει ο Πρωτέας το μέλλον του.

Το έμβλημα της 383ΜΕΕΑ συμβολίζει την αέναη μάχη μεταξύ καλού και κακού ενώ παράλληλα δεσπόζει η επικράτηση του νερού (μπλε αετός) ενάντια στις καταστροφικές τάσεις της φωτιάς (κόκκινος δράκος). Στη σύνθεση τίθεται σε περίοπτη θέση το εθνόσημο με τους ομόκεντρους κύκλους, ενώ το ρητό της Μοίρας είναι το «Διήλθωμεν δια πυρός και ύδατος» (και εξήγαγες ημάς εις αναψυχήν) δηλαδή «περάσαμε μέσα από φωτιά και νερό» (και μας οδήγησες σε αναζωογόνηση), φράση που περιέχεται στα τελευταία λόγια του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού προς τους Τούρκους δημίους του. Το ρητό συμβολίζει παραστατικά τον κύκλο υδροληψίας και ρίψης του νερού στη φωτιά, διαδικασία που χαρακτηρίζει την επιχειρησιακή τακτική της Μοίρας.