Σαν σήμερα ο Νικόλαος Σιαλμάς, κατέπεσε ηρωικά στο Αιγαίο πέλαγος με Mirage F1 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό F-16. Το μνημείο στη Λέσβο εις μνήμη του αναγράφει ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, κάτω από μια ασπίδα με ένα δόρυ.

Ο Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς κλήθηκε εκείνο το πρωινό με το Mirage F-1CG ”δεύτερης γενιάς” όπως έχει επικρατήσει να λέγεται,να αναχαιτίσει το ολοκαίνουργιο τότε απόκτημα ”τρίτης γενιάς” της Τουρκικής αεροπορίας το F-16C…

Η αερομαχία έγινε κοντά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου.
Το Mirage F-1 είχε τη φήμη για όλη τη δεκαετία του 80 ότι δεν είχε χάσει αερομαχία στο Αιγαίο. Όμως η τεχνολογική διαφορά και η διαφορά σε ευελιξία των δύο αεροπλάνων ήταν χαώδης. Ο Νίκος ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τον Τούρκο να του ”πάρει την ουρά”. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα όμως δεν εγκατέλειψε. Κατέβηκε χαμηλά στη θάλασσα για να τον δυσκολέψει και τράβηξε απότομα. Τράβηξε τόσο πολύ που υπερέβη τα όρια, το αεροσκάφος έχασε τη στήριξή του και καρφώθηκε στη θάλασσα.

Μερικά χρόνια αργότερα η Πολεμική Αεροπορία έφτιαξε στο ομώνυμο όπως ονομάστηκε ”Ακρωτήρι Νίκος Σιαλμάς” (πρώην Τρυπητή), στον Άγιο Ευστράτιο, κοντά στο σημείο που έπεσε ο Νίκος, ένα μνημείο.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Όσο αυτή η Πατρίδα γεννά ΗΡΩΕΣ, θα υπάρχει - Νικόλαος Σιαλμάς ΑΘΑΝΑΤΟΣ, ID: 10928

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Μια Σπαρτιάτικη ασπίδα με ένα δόρυ και από κάτω το ”Μολών Λαβέ”. Το σήμα της Μοίρας στην οποία ανήκε της 342 Μ.Π.Κ.

Το μέγεθος τέτοιο που να φαίνεται από ψηλά…
Ήταν μοιραίο να είναι το Mirage F-1CG cn 116 ”ΛΗΜΝΟΣ” (σ.σ. κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν το ”Λέσβος”) το αεροσκάφος με το οποίο έφυγε για το πιο μεγάλο ταξίδι ο Νίκος. Το αεροσκάφος αυτό είχε πρωταγωνιστήσει την δεκαετία του ’80 σε πολλά σποτάκια της Π.Α.

http://www.acheloostv.gr/online/plugins/system/flowplayerreloaded/flowplayer_r/players/flowplayer-3.2.7-modern-http_pseudo.swf