Σε τέσσερις αερομαχίες κατέληξαν και οι τέσσερις παραβιάσεις  των τουρκικών μαχητικών του Εθνικού Εναέριου Χώρου σήμερα και αυτό είναι ένα ποσοστό (100% των παραβιάσεων να καταλήγει σε εμπλοκές) που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Οπως επίσης για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια είχαμε τέσσερις εμπλοκές σε μία ημέρα!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το στοιχείο που κάνει “ιδιαίτερη” την σημερινή ημέρα της τουρκικής επιθετικότητας: Οι τέσσερις εμπλοκές προκλήθηκαν από την κίνηση δύο οπλισμένων τουρκικών μαχητικών F-16 να εμπλακούν δύο (!) φορές το κάθε ένα από αυτά με ισάριθμα ελληνικά μαχητικά.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά μαχητικά εμπλέκονται σε αερομαχία με ελληνικά από δύο φορές το κάθε ένα.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Είχε κίνηση σήμερα πάλι το Αιγαίο, ID: 11574

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Το τρίτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Αγκυρα για πρώτη φορά παραβιάζει με τόσο έντονο και χονδροειδή τρόπο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μια αμερικανική “έμπνευση” που έτσι ή αλλιώς νομιμοποιεί άτυπα την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, καθώς η σημερινή αργία (θρησκευτική εορτή) περιλαμβάνεται σε αυτές των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Και το αποτέλεσμα ήταν … τέσσερις εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Ετσι λοιπόν σήμερα είχαμε ένα τουρκικό σχηματισμό με έξι μαχητικά F-15 και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 να εισβάλλουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και να τα πρώτα να εμπλέκονται σε τέσσερις αερομαχίες, όταν αναχαιτίστηκαν ισάριθμές φορές από τα ελληνικά μαχητικά την πρώτη φορά στην περιοχή της δυτικά της Λέσβου, της δεύτερη φορά δυτικά των Ψαρών, μία φορά νοτιοδυτικά της Χίου και μία τέταρτη φορά νότια της Χίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αερομαχίες ήταν αρκετά ακληρές με τα δύο ελληνικά μαχητικά που και αυτά ενεπλάκησαν από δύο φορές σε μία ημέρα σε αερομαχία, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για του πιλότους της ΠΑ

Τουρκική δραστηριότητα υπήρξε και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

http://www.defencenet.gr/