1974, 21 Προς 22 Ιουλίου! ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ!!! Μια Επιχείρηση αυτοκτονίας στην Κύπρο απ την Πολεμική Αεροπορία και την 354 Μοίρα Μεταφορών! η μεταφορά στρατευμάτων από την Κρήτη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας  για ενίσχυση του και αποτροπή της κατάληψης του από τους Τούρκους!! 15 μεταφορικά αεροπλάνα NORD NORATLAS πήραν μέρος! απ αυτά τα 13 έφτασαν στον προορισμό τους, ένα καταρρίφθηκε, (δυστυχώς από φίλια πυρά) και ένα χάθηκε στην διαδρομή και προσγειώθηκε στη Ρόδο!


Τιμή για μένα που ζωγράφισα αυτό τον πίνακα με την μέγιστη συγκίνηση και σεβασμό σ΄ αυτούς που χάθηκαν άδικα τότε!! Το έργο αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν εξώφυλλο στο περιοδικό αεροπορική ιστορία, ΤΕΥΧΟΣ 42, Των εκδόσεων περισκόπιο!!
Σίγουρα ό πιο συναισθηματικός πίνακας που έχω κάνει!!
Το αεροπλάνο που καταρριφθεί ήταν το ΝΙΚΗ 4 με κυβερνήτη τον αείμνηστο Σμηναγό (Ι) Βασίλη Παναγόπουλο.

Χάθηκαν 28 από τους 29  καταδρομείς που μετέφερε το αεροσκάφος, μόνο ο καταδρομέας Θανάσης Σωτηρίου  επέζησε, και επίσης χάθηκε  και το τετραμελές πλήρωμα του!!

Ο πίνακας απεικονίζει το ΝΙΚΗ 7 την ώρα της καθόδου προς το αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ κάτω αριστερά φαίνονται τα φλεγόμενα συντρίμμια του ΝΙΚΗ 4 που είχε καταρριφθεί λίγη ώρα πριν!!

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Επιχείρηση ΝΙΚΗ - Του Κώστα Καββαδία (AVIATION ART), ID: 12219

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Ακρυλικά σε καμβά 50Χ70 cm