Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος,  σε συνέντευξή του, την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Σχετικά με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και το έργο της κυβέρνησης, τόνισε:


«Η αγωνία μας είναι να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την εφαρμογή των πρώτων νομοθετημάτων που μπαίνουν ήδη σε μια διαδικασία. Αυτές τις μέρες κατατέθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ερχονται μέτρα που αφορούν τη δημιουργία νέων τραπεζών, αγροτικής τράπεζας και τράπεζας ανάπτυξης, οι οποίες μπορεί να συγχωνευτούν και σε μια. Έχουμε τις 100 δόσεις προς τις εφορίες, που θα είναι και μια τεράστια διευκόλυνση για τους συμπολίτες μας που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, η μεγάλη στρατιά των ανέργων και των υποαπασχολουμένων. Επομένως αυτά τα μέτρα θα κρίνουν το έργο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με νηφαλιότητα με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα αυτό το τετράμηνο θα πράξει αυτό που έχει δεσμευθεί απέναντι στον  ελληνικό λαό. Η διαδικασία, η επιτάχυνση, τα ζιγκ ζαγκ  δε θα μας βγάλουν από τη λογική,  του ποιος είναι ο στόχος μας, από που ξεκινάμε και που πάμε. Είμαστε αποφασισμένοι αυτό το δρόμο να τον περπατήσουμε».

Αναφορικά με τις αμυντικές βιομηχανίες, σημείωσε:

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Κώστας Ήσυχος - Η θητεία να συνδυαστεί με μια μοριοδότηση, ID: 14560

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

«Είμαστε σε μια τακτική επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι μέτοχος σε ορισμένες από τις αμυντικές βιομηχανίες, όπως η ΕΑΒ και η ΕΛΒΟ, ενώ έχει σταματήσει η διαδικασία εκκαθάρισης στα κρατικά εργοστάσια και στην Κύμη και στο Κεφαλόβρυσο Ηπείρο . Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε την αμυντική βιομηχανία, όχι από ένα φετίχ αλλά γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες. Διαθέτει μια υποδομή και ένα ανθρώπινο δυναμικό εξαιρετικά εξειδικευμένο. Πρέπει επίσης να έχουμε και εξωστρέφεια. Δεν αρκεί να έχουμε μόνο παραγγελίες προς τα κρατικά εργοστάσια από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά πρέπει να αποκτήσουμε αμυντική διπλωματία με στρατιωτικούς ακολούθους».

Για τα ζητήματα της στρατιωτικής θητείας, ανέφερε:

«Το περιεχόμενο της θητείας σήμερα δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους  νέους. Πριν κάποιος κάνει αλλαγές στη θητεία – όπου συνήθως προσεγγίζεται επιδερμικά – πρέπει να δει το περιεχόμενο της θητείας που έχουμε σήμερα. Το περιεχόμενο της θητείας σήμερα δεν θεωρείται ελκυστικό για την ελληνική νεολαία, θεωρείται από κάποιους τιμωρία και αυτό πρέπει να αλλάξει. Για να αλλάξει, όμως,  χρειάζονται βαθιές τομές ρήξεις με ορισμένες παραδοσιακές λογικές που θέλουν τους φαντάρους μας απλά να κάνουν σκοπιά ή να καθαρίζουν καμία πατάτα ή να κάνουν κανένα καψόνι λάιτ. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα και τα μεγάλα πλεονεκτήματα μιας συγκροτημένης νεολαίας που διαθέτει μορφωτικό επίπεδο, κυρίως, αλλά και για τους άλλους πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους. Αν, για παράδειγμα, είναι ηλεκτρολόγοι,  αν είναι οδηγοί ή αν έχουν άλλες ειδικότητες, πρέπει αυτή η θητεία να συνδυαστεί με μια μοριοδότηση, που θα τους δίνεται φεύγοντας από το Στρατό προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί στην αγορά εργασίας, τόσο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει ταυτόχρονα να εισάγουμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στη καθημερινότητα, πέρα από την υγιεινή και τη σωστή διατροφή, που και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Επομένως πρέπει να τα σχεδιάσουμε όλα αυτά, τώρα είμαστε σε αυτή τη φάση. Δεν έχει εξεταστεί η διάρκεια της θητείας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη σκέψη για το τι περιεχόμενο θα έχει η θητεία  και τις στόχους θα εξυπηρετεί. Πέρα,  όμως, από αυτό που ξέρετε, ότι δηλαδή δώσαμε ένα τέρμα, προσωρινό και όχι συνολικό, σε αυτό που ονομάζουμε «βύσμα», πρέπει να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο θεσμικό  πλαίσιο  που να διασφαλίζει  την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα της νεολαίας. Η θητεία πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο. Δεν είναι τιμωρία για τους νέους. Μάλιστα, και τα παιδιά που υπηρετούσαν στα αστικά κέντρα και πήραν φύλλο πορείας για την παραμεθόριο, όπως πληροφορούμαστε, άλλα περίμεναν και αλλά  βρήκαν, τελικά καλύτερα. Επιτέλους οι ατελείωτες ώρες σκοπιάς να γίνουν ανθρώπινες προκειμένου όλοι με έναν ορθολογικό καταμερισμό να μοιραστούν  και να επωμιστούν τα βάρη αλλά και τα οφέλη».