Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είναι κοντά μας φίλες και φίλοι.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πώς πήγε η επίσκεψή σας χθες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν μία επίσκεψη στα Αντικύθηρα και στα Κύθηρα, στο πλαίσιο της προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας, γιατί εθνική υπόθεση δεν είναι μόνο η άμυνα της χώρας, έτσι όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε μέρα εργάζονται για αυτή, είτε είναι οι αεροπόροι μας που αναχαιτίζουν τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, είτε είναι οι άνδρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού ή του Στρατού Ξηράς στον Έβρο.


Εθνικό έργο είναι και το να μείνουν ζωντανά τα νησιά μας και τα νησιά σιγά – σιγά εγκαταλείπονται. Εγκαταλείπονται, γιατί δεν υπάρχουν εκείνες οι υποδομές για να μπορέσει, ιδίως στα πολύ μικρά νησιά, να κάνει κάποιος οικογένεια. Όταν δεν έχεις έναν παιδίατρο είναι δύσκολο να έχεις ένα μωρό σε ένα νησί όπως τα Αντικύθηρα, που είναι αποκλεισμένο το χειμώνα από τον καιρό, από τα πολλά μποφόρ.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Ο Πάνος Καμμένος αναφέρει τα προβλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας (Συνέντευξη στον ALPHA RADIO 98,9), ID: 14601

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Έτσι, αποφασίσαμε να πάρουμε γιατρούς από όλες τις ειδικότητες, όπως μας ζήτησε και ο Δήμαρχος, αλλά και ο Μητροπολίτης Κυθήρων, να πάμε στα Αντικύθηρα και να κάνουμε ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους – είναι 25 κάτοικοι στα Αντικύθηρα – αλλά και στα Κύθηρα, σε ένα καταπληκτικό νοσοκομείο, που όμως λείπουν κάποιες ειδικότητες γιατρών.

Πήγαμε μαζί με την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό το έργο πρέπει να έχει και συνέργιες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πολλές δυνατότητες -είτε αυτές λέγονται ιατρική βοήθεια στα νησιά, είτε λέγονται έργα της ΜΟΜΑ, ιδίως σε τόπους που δεν πάνε οι εργολάβοι, είτε λέγονται πολιτική προστασία- όπως είδαμε στις πλημμύρες στον Έβρο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Στρατός Ξηράς, έκαναν ένα καταπληκτικό έργο και αντιμετώπισαν αυτή τη φυσική καταστροφή, είτε λέγονται μεταφορά ασθενών σε δύσκολες συνθήκες.

Πριν από μία εβδομάδα σώσαμε ένα νέο άνθρωπο 35 χρονών από την Πάρο. Είχε πέσει πολύ ο αιματοκρίτης του. Μάλιστα, ήταν τόσο δύσκολες οι συνθήκες που δεν μπορούσε να σηκωθεί ελικόπτερο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο ξέρω όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με το που ήρθε η τρόικα, το μνημόνιο και άρχισαν οι περικοπές, όλο το βάρος έπεσε στις αεροδιακομιδές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δηλαδή, ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε ένα ΕΚΑΒ και δεν ξέρω αυτό τι κόστος έχει και αν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν αυτή την αποστολή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν κινδυνεύει μία ζωή, θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος η μεταφορά του ασθενούς, είτε είναι ένα παιδί, είτε είναι ένας νέος άνθρωπος, είτε ένας μεγαλύτερος.

Όμως, αυτή τη στιγμή, το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαγορευτικό. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα:

Για να σηκωθεί ένα C 130 να μεταφέρει ένα βρέφος από τη Ρόδο, που δεν έχει, προσέξτε, δεν έχει θάλαμο βρεφών, δεν έχει μία θερμοκοιτίδα, που κοστίζει 5.000 ευρώ, πληρώνουμε κόστος 20.000 ευρώ την ώρα για να πάει το C 130. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει το C 130. Δεν μπορεί να μεταφέρει εκλογικό αντιπρόσωπο από την Πάρο στη Κίμωλο στις εκλογές ένα Super Puma που κοστίζει 15.000 ευρώ την ώρα.

Εδώ, λοιπόν, θα τα μαζέψουμε τα πράγματα και επειδή μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι μεταρρύθμιση. Ζητάμε να πάρουμε όλα τα ιπτάμενα μέσα από όλα τα Υπουργεία, από το ΕΚΑΒ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όπως παλιά είχε επιχειρηθεί, αλλά δεν είχε γίνει αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τώρα θα γίνει. Για να δώσουμε να καταλάβει ο κόσμος, ένα αεροπλάνο του ΕΚΑΒ – από αυτά που πήγαν να αγοράσουν και τελικά δεν αγόρασαν – που κοστίζει 5 εκατομμύρια ευρώ, έχει κόστος πτήσης 540 ευρώ την ώρα.

Αντί λοιπόν να πληρώνουμε 20.000 ευρώ για να πάει ένα C 130, να υπάρχουν πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροπλάνα τα οποία θα τα διαθέτει το ΕΚΑΒ, και τα οποία θα είναι για αυτή την αποστολή. Θα πάνε λοιπόν εκεί με 580 ευρώ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αν μαζέψετε όλα τα πτητικά μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι ριζοσπαστική κίνηση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα γίνει ένας καινούριος φορέας ιπταμένων μέσων όλων των κρατικών υπηρεσιών και παράλληλα θα χρησιμοποιήσουμε και μέσα τα οποία είναι διαθέσιμα.

Δηλαδή, σκεφτείτε ότι ένα C 130 κάνει το καλοκαίρι υπερπτήσεις για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που κοστίζουν 20.000 ευρώ την ώρα. Το κόστος θα γίνει 100 ευρώ την ώρα, εάν κινητοποιηθούν οι αερολέσχες και τους δοθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εκεί χρειάζεται όραμα για να γίνει. Και όραμα δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Και όραμα και οργάνωση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τώρα υπάρχει. Ήδη, το Τατόι άνοιξε εδώ και 20 μέρες. Σταμάτησε αυτό το περίφημο σύστημα που το Τατόι έκλεινε – λέει – το μεσημέρι για να μην ενοχλεί τους κατοίκους γύρω. Όλα τα αεροπλάνα έχουν πιστοποιητικό θορύβου. Είναι δηλαδή, σαν να απαγορεύσουμε στα φορτηγά να πηγαίνουν στην Εθνική Οδό για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όχι, για να μην ενοχλούνται στο κλαμπ Τατοΐου…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αλλά προσέξτε όμως, τι σημαίνει αυτό; Ότι στις 2 το μεσημέρι εάν ένα αεροπλανάκι από την αερολέσχη Αθηνών ή από την αερολέσχη Δεκελείας φύγει και κάνει υπερπτήση πάνω από τη Πάρνηθα και κάνει έλεγχο για το αν υπάρχουν φωτιές, για να μπορέσει να διαπιστώσει το γεγονός και να αναφέρει, κοστίζει 100 ευρώ την ώρα.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Πολύ φτηνά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αντί για 20.000 ευρώ την ώρα που κοστίζει το C 130.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Έχετε υπολογίσει τι κόστη ήταν αυτά; Τι κόστιζαν στον ελληνικό λαό όλες αυτές οι ώρες πτήσεως τις οποίες μας περιγράφετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκατοντάδες εκατομμύρια και αυτά τα μαζεύουμε άμεσα. Από τώρα έχει αρχίσει αυτή η κατάσταση. Να σας πω ότι μετατρέπουμε αεροπλάνα τα οποία έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτή τη στιγμή, όπως τα περίφημα C 12, τα οποία ήταν στη διάθεση του εκάστοτε Υπουργού ή Αρχηγού για να πετάει για να πάει κάπου.

Σωστά, αλλά για ποιο λόγο να πετάει το C 130 και όχι το C 12 που είναι εξαθέσιο και να κάνει μία αεροδιακομιδή; Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουμε και το αντίστοιχο ποσόν οι υπηρεσίες, όπως είναι το ΕΚΑΒ που οφείλει περίπου 98 εκατομμύρια ευρώ στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ε, βέβαια, πώς να μη χρωστάει, αφού κάθε μέρα σηκώνονται πέντε με έξι ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το θέμα είναι ότι θα σηκώνονται αυτά τα οποία θα στοιχίζουν το λιγότερο δυνατό. Θα πληρώνονται τα αντίστοιχα χρήματα από την πλευρά εκείνων που τα χρεώνονται και θα υπάρχει μία εξοικονόμηση.

Η εξοικονόμηση που υπολογίζουμε να γίνει, είναι η απόσβεση μέσα σε ένα χρόνο τεσσάρων καινούριων μέσων που μπορεί να αγοράσει το ΕΚΑΒ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Η μεγάλη μαγκιά εάν γίνει και αν το καταφέρεις Υπουργέ, είναι η επανασύσταση της ΜΟΜΑ και επειδή εγώ κάθε καλοκαίρι πάω στην Αμοργό και βλέπω τους κατοίκους που έχεις αφήσει ιστορία από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αν καταφέρεις και ανοίξεις τους αναγκαίους δρόμους στα νησιά, θα δώσουν νέα πνοή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε τρεις μήνες ξεκινάμε.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα ξεκινήσετε σε τρεις μήνες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ βάζω χρονοδιαγράμματα. Οφείλω να πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο οργανισμός εκείνος του δημοσίου ο οποίος λειτουργεί, αρκεί να του δώσεις συγκεκριμένες οδηγίες και να βάλεις χρονοδιαγράμματα.

Έχουμε πει, σε έξι μήνες ανοίγει η πρώτη ΜΟΜΑ. Ποια είναι η πρώτη ΜΟΜΑ; Η πρώτη ΜΟΜΑ είναι το Μηχανικό που βρίσκεται στο Λουτράκι και το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες. Θα εμπλουτιστεί με νέα μηχανήματα και θα λειτουργεί ως εξής:

Λέει, παραδείγματος χάρη, ο Δήμος Βερύκιος, ένας δρόμος στην Αμοργό. Θα φέρει εκεί οχήματα, ένα αρματαγωγό. Στο αρματαγωγό μέσα θα υπάρχει μπροστά ένα μηχάνημα των τεθωρακισμένων με ερπύστριες που θα ανοίγει το δρόμο. Από πίσω θα στρώνει το δρόμο ένας οδοστρωτήρας και από πίσω θα υπάρχει μηχάνημα το οποίο, πιστεύω ότι θα βρούμε μέσα στις επόμενες μέρες, το οποίο θα στρώνει άσφαλτο.

Αυτό σημαίνει ότι ένας δρόμος δύο χιλιομέτρων μπορεί να ανοίξει μέσα σε μία μέρα. Αυτά είναι έργα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι αλήθεια ότι έχουν έρθει και ιδιώτες και σου έχουν προσφέρει μηχανήματα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τους έχω ζητήσει. Εγώ έστειλα κατ’ αρχήν επιστολές και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και προς τη Ρωσία και ζητάω να μας παραχωρήσουν μηχανήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν τέτοια μηχανήματα στο Ιράκ που θα τα μεταφέρουμε χωρίς κόστος, με Έλληνες εφοπλιστές που γυρίζουν τα καράβια από εκεί, πρώτα ο Θεός εάν τα βρούμε αυτά που θέλουμε.

Το ίδιο γίνεται και από τη Ρωσία ως μία βοήθεια, αλλά και από εργολάβους έχω πει ότι θέλω να μας δώσουν μηχανήματα. Έχουν πάρει τόσα πολλά λεφτά από το κράτος, που κάποια στιγμή πρέπει να δώσουν.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Υπήρχε ανταπόκριση από εργολάβους;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορώ να σας πω, ότι δύο μικροί εργολάβοι ανταποκρίθηκαν.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Α, μικροί.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στους μεγάλους δεν είμαι και πολύ δημοφιλής…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Διάβασα στα «Νέα», στην πρώτη σελίδα, «κλειδώνουν» – λέει – τους χαμηλούς μισθούς. Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις ότι θα αλλάξει το εργασιακό, ήδη υπάρχει ένα κύμα ατομικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις για να προλάβουν αυτές τις αλλαγές στα εργασιακά. Κάπως έτσι…

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε να δείτε. Θέλω να πω ξεκάθαρα στον κόσμο τι συμβαίνει και πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες τι συμβαίνει.

Η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση που έχει πάρει μία πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή. Λαϊκή εντολή και από την αριστερά, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από πολίτες που δεν ανήκουν στην αριστερά, όπως η εντολή που πήραν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Εκτός όμως αυτού, υπάρχει ένα 80% του ελληνικού λαού, που ανεξάρτητα αν ψήφισαν ή όχι τα κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση, στηρίζουν την κυβέρνηση αυτή, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ένα εθνικό έργο και να εκτελέσει μία εντολή.

Ποια είναι η εντολή; Η εντολή είναι πρώτα να αλλάξει αυτή η πολιτική που υπήρχε μέχρι σήμερα και η πολιτική αυτή θα αλλάξει.

Ποιους ενοχλεί η αλλαγή της πολιτικής αυτής; Ενοχλεί αυτούς οι οποίοι κέρδισαν αυτά τα πέντε χρόνια και αυτοί είναι οι κερδοσκόποι και το σύστημα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί, σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονταν για να παραδώσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας, είχαν έτοιμο το σχέδιο, το να μην επιτρέψουν σε αυτή τη κυβέρνηση να λειτουργήσει.

Οι επιθέσεις που δεχόμαστε δηλαδή και απ’ έξω και από μέσα, από το ίδιο το σύστημα, είναι επιθέσεις που δείχνουν ότι ήθελαν η κυβέρνηση αυτή να έχει ένα κύκλο ενός – δύο μηνών και εν συνεχεία να τινάξουν το σύστημα στον αέρα. Ε, δεν θα το καταφέρουν.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πόση ζωή δίνετε σε αυτή την κυβέρνηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή θα καταφέρει πολλά χρόνια να εκτελέσει τη λαϊκή εντολή την οποία έχει. Η κυβέρνηση αυτή θα νικήσει εκείνους τους κερδοσκόπους, οι οποίοι είχαν βρει τον τρόπο να πάρουν τη περιουσία των Ελλήνων δημεύοντας τα σπίτια τους, μέσω των τραπεζών, κατάσχοντας τις περιουσίες. Εξαθλιώνοντας τους εργαζόμενους, εξαθλιώνοντας τους συνταξιούχους και κάνοντας την Ελλάδα ουσιαστικά να παραδίδει τη δημόσια και την ιδιωτική της περιουσία.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Χθες ο Βαρουφάκης είπε το βράδυ, ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Θα τα καταφέρετε τελικά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα τα καταφέρουμε. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή ο κ. Σόιμπλε και οι άλλοι, είναι πρώτα απ’ όλα, μη τα λέμε ως Έλληνες όλα, ας τα δούμε πιο μακριά. Θα δούμε, κατ’ αρχήν, ότι είναι η πρώτη φορά που ένα μικρό κράτος, αλλά ισότιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζει τη Γερμανία στο πλάι. Ο κύριος Σόιμπλε απομονώθηκε στο προηγούμενο Eurogroup.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι σίγουρο αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι βέβαιο αυτό. Και θα δείτε πλέον ποιος είναι ο αγώνας τους. Δεν φοβούνται μήπως τινάξουμε την οικονομία της Ευρώπης στον αέρα. Αυτό που φοβούνται είναι να μην τινάξουμε το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης στον αέρα. Δηλαδή, αυτό που φοβούνται είναι τις εκλογές στην Ισπανία. Φοβούνται τις επόμενες εκλογές στη Γαλλία, στην Ιταλία.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό είναι σίγουρο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί, λοιπόν, θα δουν οι λαοί της Ευρώπης, ότι εδώ δεν είναι ένα θέμα αν πρέπει η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη ή όχι, αλλά αν θα πρέπει να αλλάξουν τη πολιτική της Ευρώπης που επιβάλει η Γερμανία, αντισυμβατικά προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες και θα το κάνουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουμε με κόπο, με πόλεμο.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή, η Ευρωζώνη είναι μονόδρομος; Δεν εξετάζετε και το ενδεχόμενο σε περίπτωση που στυλώσει τα πόδια η Γερμανία και μας αναγκάσουν να βγούμε απ’ έξω;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ποια είναι η Γερμανία; Είναι ιδιοκτήτρια της Ευρωζώνης; Η Γερμανία το παίζει ιδιοκτήτρια της Ευρωζώνης, αλλά ιδιοκτήτες της Ευρωζώνης είμαστε και εμείς.

Γιατί, εμείς μεταφέραμε από τα υπόγεια της Τράπεζας της Ελλάδος το χρυσό και το πήγαμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι η δική μας περιουσία.

Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα που αγοράζουν ένα καφέ σήμερα το πρωί και πληρώνουν ΦΠΑ, το ΦΠΑ αυτό πάει στην Ευρωζώνη. Δεν είναι δικά τους ούτε τα λεφτά, ούτε το αίμα και ο ιδρώτας του ελληνικού λαού που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα.

Η Ευρωζώνη είναι κάτι που μας ανήκει. Από εκεί και πέρα, αν αντισυμβατικά αυτοί αποφασίσουν να παραβιάσουν όλες τις συνθήκες και με τρόπο φασιστικό, όπως η Γερμανία κατά καιρούς κάνει κάθε 40 χρόνια, αποφασίσει να μας βγάλει και θα αναλάβει τα 340 δις ευρώ, το χρέος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό είναι μία επιλογή που μπορούμε να τη συζητήσουμε.

Αλλά, εμείς να βγούμε με δική μας θέληση από την Ευρωζώνη και να τους χαρίσουμε αυτά τα οποία έχουμε δώσει, δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση μέσα στην Ευρωζώνη και το πρόβλημά τους είναι ακριβώς αυτό, ότι θα βρεθεί λύση μέσα στην Ευρωζώνη και πολιτική λύση στην Ευρώπη.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Είστε ικανοποιημένος κ. Υπουργέ από την κατ’ αρχήν συμφωνία; Και γιατί σας ρωτάω για αυτό. Γιατί εδώ πέρα βλέπουμε ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στο κόμμα το οποίο ουσιαστικά είναι στη κυβέρνηση μαζί με εσάς φυσικά, υπάρχει μία μεγάλη αντίδραση, η οποία εκδηλώθηκε και από τις εσωκομματικές διεργασίες.

Υπάρχει ας πούμε, παραδείγματος χάρη, η αριστερή πλατφόρμα. Πολλοί βουλευτές λοιπόν είπαν ευθέως στον Πρωθυπουργό, ότι αυτά τα οποία συμφωνήσαμε δεν είναι επωφελή για την Ελλάδα, δεν είναι αυτά τα οποία λέγαμε προεκλογικά.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι αλήθεια ότι με την αριστερή πλατφόρμα προσωπικά εσείς έχετε άριστες σχέσεις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχω καλή σχέση. Να σας πω. Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες περιμένουν να αλλάξουν όλα μαγικά μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό δεν γίνεται.

Είναι αλήθεια ότι και σε εμάς, τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, υπάρχουν πολλοί που λένε «μα που πάμε;». Θα ψηφίσεις κάρτα του πολίτη, ενώ έλεγες όχι; Η απάντηση είναι, ναι, δεν θα ψηφίσω κάρτα του πολίτη.

Θα μιλήσω με την Εκκλησία για τη κάρτα του πολίτη και δεν πρόκειται να συναινέσω σε κάτι στο οποίο είπα όχι από την αρχή, αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω ότι μέσα σε 15 μέρες έχω το μαγικό κουμπί να αλλάξω τα πάντα.

Υπάρχουν πράγματα στα οποία άλλοι συμφωνούμε και άλλοι διαφωνούμε. Όμως, αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα και απόφαση να λειτουργήσουμε όλοι μαζί και να μη μας διασπάσουν και δεν θα μας διασπάσουν.

Πιστεύω και σας το λέω ξεκάθαρα και το λέω δημόσια στον ελληνικό λαό που με ακούει και το λέω προς τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και προς όλους τους πολίτες που μας εμπιστεύονται, ότι εμείς δεν πρόκειται να τους προδώσουμε.

Εμείς να μετατραπούμε σε Σαμαρά και Βενιζέλο, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Να το ξέρουν αυτό. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε πολιτικές που θα επιβάλουν οι τραπεζίτες και κάποια κέντρα κερδοσκόπων στην Ευρωζώνη και να ακολουθήσουμε μία πολιτική εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να υπάρχουν πεινασμένοι στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να τους πάρει το σπίτι κανένας τραπεζίτης. Να το ξέρουν αυτό και θα συγκρουστούμε, αλλά χρειάζεται χρόνος και χρειάζεται χρόνος, διότι εδώ έχουμε να κάνουμε μαζί με ένα σύστημα το οποίο ήταν έτοιμο να μας αντιμετωπίσει και εκεί θα υπάρξουν και ευθύνες.

Υπάρχουν αρκετοί μέσα στο σύστημα, οι οποίοι εργάζονται συστηματικά για να μη πετύχει η κυβέρνηση.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ποιους εννοείτε;

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Έλληνες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εννοώ, ότι υπάρχουν μέσα στο σύστημα…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ελληνικό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και το ελληνικό και το ευρωπαϊκό. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι υπηρετούν τη λογική, του ότι είτε η Ελλάδα θα υποχωρήσει, είτε θα τους ανατρέψουμε. Ούτε θα υποχωρήσει η Ελλάδα…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Φοβάστε την ανατροπή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν φοβάμαι τίποτα. Και ξέρετε γιατί δεν φοβάμαι τίποτα; Γιατί έχουμε μαζί μας τους πολίτες. Αυτοί πρέπει να φοβούνται. Πρέπει να φοβούνται τη Δημοκρατία.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά αν τους οδηγήσετε εκτός ευρώ, οι πολίτες νομίζετε ότι θα σας ακολουθήσουν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε κανέναν εκτός ευρώ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αν σας αναγκάσουν οι άλλοι που λέτε, που εργάζονται για τη πτώση σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι καταπληκτικό το ότι κάθε φορά που γίνονται εκλογές ή κάθε φορά που υπάρχει μία συμφωνία, η επόμενη δήλωση και της Μέρκελ και των υπολοίπων είναι, δεν υπήρχε ποτέ θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Μα δεν υπήρχε, γιατί δεν υπάρχει διαδικασία.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διαδικασία να μας βγάλουν από το ευρώ δεν υπάρχει. Καμία διαδικασία. Ξέρετε ποια διαδικασία κάνουν αυτή τη στιγμή; Τη διαδικασία του αποκλεισμού της χρηματοδότησης μέσω της ρευστότητας.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στο ευρώ χωρίς ευρώ στην τσέπη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι κάνουν αυτοί; Αυτή τη στιγμή υποχρεώνουν μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν λεφτά, να μην δίνουν τα λεφτά στην αγορά. Γιατί; Για να εκβιάζουν. Αυτό, ο τρόπος, είναι αντισυνταγματικός, παράνομος και αντιευρωπαϊκός.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Συνεργάζεστε καλά με τις ελληνικές τράπεζες; Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πάρα πολλά στελέχη των τραπεζών που τώρα πάνε στη δουλειά τους και είμαι σίγουρος ότι μας ακούνε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν Έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι έχουν μία εθνική συνείδηση και υπηρετούν την πατρίδα και βεβαίως συνεργαζόμαστε με αυτούς. Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να λαμβάνουν εντολές από κερδοσκόπους ή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τη γερμανική υπερεξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Με αυτούς τι θα γίνει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτοί, λοιπόν, να ξέρουν ότι δεν έχουν ρόλο πλέον μέσα σε μία Δημοκρατία που ο λαός αποφάσισε να αλλάξει αυτή την πολιτική στην οποία είχαν οδηγήσει.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Υπάρχουν δηλαδή, κ. Υπουργέ, τραπεζίτες, στελέχη τραπεζών που είναι πιο Σόιμπλε από το Σόιμπλε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντα υπήρχαν τέτοιοι στην Ελλάδα. Και κάποιοι άλλοι συνεργάτες ήθελαν τη γερμανική κατοχή. Αλλά θα πρέπει να θυμούνται ότι αυτούς που εκτέλεσαν πριν φύγουν οι ναζί από την Ελλάδα είναι τους δοσίλογους.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από τον κόσμο, είναι πάρα πολλά τα μηνύματα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα του διαβάσει του Κυριάκου από τη Σάμο.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Είναι φίλος, fan, να ξέρετε της πρωινής παρέας εδώ πέρα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα στη Σάμο και στην Ικαρία.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Αν από την εξεταστική, λέει, που είπε η Κυβέρνηση ότι θα κάνει για το μνημόνιο, προκύψει ότι το έλλειμμα βάσει του οποίου μπήκαμε στο μνημόνιο δεν ήταν σωστό, θα αποτελέσει αυτό διαπραγματευτικό χαρτί για τις διαπραγματεύσεις; Ρωτάει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ξεκάθαρο. Να σας πω, δε, ότι ζήτησα από την κυρία Ζωή Γεωργαντά και ήρθε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διότι εκεί ανακαλύψαμε καταρχήν 3 δισεκατομμύρια ελλείμματος που το πέρασαν στο 2009 χωρίς αυτό να είναι έλλειμμα. Τι εννοώ. Και υπάρχει και φέτος, θα σας πω και μία είδηση, μία διαφορά 700.000 ευρώ με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τι κάνουν; Για να περάσει στον προϋπολογισμό μία δαπάνη εξοπλιστικού, θα πρέπει το εξοπλιστικό να έχει παραληφθεί. Εδώ, λοιπόν, πέρασαν το 2009 στο έλλειμμα 3 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία δεν είχαν παραληφθεί και ούτε έχουν παραληφθεί ακόμα.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε πληρώσει για αυτά δηλαδή;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Δεν έχουμε παραλάβει. Δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια. Εδώ, λοιπόν, βλέπετε ότι, όπως λέει ο Κυριάκος από τη Σάμο, υπήρχε η παραβίαση, σε σχέση με το έλλειμμα, από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το πραγματικό έλλειμμα. Εκεί, λοιπόν, θα στηριχθεί και το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο.

Από τη στιγμή που υπήρχε δόλος για να μπούμε στο μνημόνιο, αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων, παιχνίδια με τα CDS, διότι αυτά οδήγησαν σε παιχνίδια με τα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου. Κάποιοι κερδοσκόποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι σε μία νύχτα μέσα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και Έλληνες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και Έλληνες. Και Έλληνες. Η υπόθεση αυτή είναι στον εισαγγελέα τρία με τέσσερα χρόνια.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Καλά, εγώ αυτή τη θυμάμαι στον κ. Πεπόνη, μας τελείωσε ο κ. Πεπόνης, ακόμα κάπου βρίσκεται.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πέντε χρόνια. Ξαναγύρισε πίσω. Όπως θυμάστε με πρωτοβουλία του Πεπόνη ξαναγύρισε πίσω, δεν έχει προχωρήσει.

Βεβαίως, λοιπόν, και από τη στιγμή που υπήρχε δόλος το μνημόνιο τινάζεται στον αέρα όπως τινάζονται στον αέρα και αυτοί που τα υπέγραψαν και αυτοί που τα εκτέλεσαν, αλλά και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις δανειακές συμβάσεις και συνδέονταν με τα μνημόνια. Ε, αυτό φοβούνται, για αυτό λοιπόν να το φοβούνται γιατί θα γίνει και πράξη.

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ: Τίθεται, κ. Υπουργέ, τώρα το θέμα σήμερα: μνημόνιο-αντιμνημόνιο; Και γιατί σας το λέω αυτό; Να σας παραδείγματος χάριν χθες βγαίνει ο κ. Ρένκλιν, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και λέει ότι αυτό το οποίο υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση ισοδυναμεί με μνημόνιο. Και λέει ουσιαστικά ότι το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Από την άλλη πλευρά ακούμε μία ρητορική η οποία αναπτύσσεται εδώ πέρα στην Ελλάδα και λέει ότι εμείς δεν δεχόμαστε το μνημόνιο. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Μήπως παίζουμε με τις λέξεις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι δεν παίζουμε με τις λέξεις. Παίζουμε με την εντολή την οποία έχει δώσει ο ελληνικός λαός και την εκτελούμε. Ο ελληνικός λαός είπε μνημόνιο τέλος. Τι σημαίνει μνημόνιο; Σημαίνει πολιτικές οι οποίες ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τη Γερμανία προκειμένου να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Οι πολιτικές αυτές έχουν σχέση με τους μισθούς, με τις συντάξεις, με τη δημόσια περιουσία, με την ιδιωτική περιουσία και με αυτά τα οποία έπραττε η προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν πράττει η σημερινή.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Για να έρθουμε σε ένα άλλο θέμα. Η τουρκική επιθετικότητα έχει αυξηθεί επί των ημερών σας από τότε που ήρθατε στο Υπουργείο Άμυνας, κύριε Καμμένο. Μήπως η παρουσία σας τους αφιονίζει περισσότερο; Και το λέω αυτό γιατί κάποιοι έσπευσαν να πουν, και κυρίως από τον ιδεολογικό χώρο το δικό σας, της κεντροδεξιάς, της δεξιάς, ότι τους έχετε αφιονίσει γιατί τολμήσατε να πάτε στα Ίμια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι καταπληκτικό αυτό; Βγαίνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και βγαίνει και η ομάδα Σαμαρά, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι, οφείλω να πω ότι η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, διαχώρισε τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο. Και λέει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι παραβιάστηκαν και προκαλέσαμε γιατί πήγε ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος στα τουρκικά παράλια των Ιμίων. Και αντί η Νέα Δημοκρατία να ξεσηκωθεί και να τους πει: τι λέτε; Δεν υπάρχουν τουρκικά παράλια στα Ίμια…

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν ξεσηκώθηκε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι απλώς δεν ξεσηκώθηκε, δεν έκανε καν ανακοίνωση. Αυτό δείχνει ότι εδώ πια, και λυπάμαι πάρα πολύ, δεν έχει καμία σχέση η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή με τη Νέα Δημοκρατία που γνώρισα εγώ ή που γνώρισε ο ελληνικός λαός.

Είδατε χθες ότι ο κύριος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι όσο είναι, μέχρι την άλλη βδομάδα, βγήκε και πήρε τον κ. Κωσταράκο, τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ τηλέφωνο προκειμένου, λέει, να τον ενημερώσει για το θέμα της ΝΟΤΑΜ που έβγαλε η Τουρκία. Σαν να χαιρόταν δηλαδή που η Τουρκία αμφισβητούσε ακόμα και χερσαία εδάφη στη Λήμνο, εναέριο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σκύρου και εθνικά ύδατα. Βεβαίως ο κ. Κωσταράκος του απάντησε: Σας παρακαλώ, κ. Σαμαρά, εάν θέλετε κάτι υπάρχει πολιτική ηγεσία. Το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα σε λίγη ώρα η Τουρκία είχε πάρει πίσω τη ΝΟΤΑΜ και ο κ. Σαμαράς έμεινε με το ότι αποφάσισε να πάρει τηλέφωνο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και να μην ακολουθήσει την εθνική πολιτική.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μήπως εδώ είναι μία προσωπική βεντέτα η οποία δεν πρέπει να υπάρξει; Κάντε εσείς τον μικρότερο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν έχω καμία βεντέτα με κανένα. Εγώ είμαι υποχρεωμένος ως Υπουργός Άμυνας να τους δεχθώ όλους. Αν με έπαιρνε ο κ. Σαμαράς χθες τηλέφωνο, θα τον παρέπεμπα και στο Υπουργείο Εξωτερικών που χειρίζεται αυτά τα θέματα, διότι να ξέρουμε τα πράγματα πώς είναι. Ο Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Εξωτερικών, χειρίζεται τα θέματα σε σχέση με την προκλητικότητα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, εμείς δεν κάνουμε ανακοινώσεις, ούτε διαπραγματευόμαστε. Εμείς εκτελούμε.

Εμείς έχουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών την ξεκάθαρη κίνηση που έκανε και προς το ΝΑΤΟ και προς τον ICAO και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς την Τουρκία. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι μεγάλη επιτυχία αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών. Η εντολή, την οποία περνάω και έχω δώσει προς την Πολεμική Αεροπορία είναι: αναχαιτίζετε ό,τι μπαίνει.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες βδομάδες οι αεροπόροι οι δικοί μας τους σφίγγουν περισσότερο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντα οι αεροπόροι μας τους έσφιγγαν. Ποτέ δεν πέρασε μέσα τουρκικό αεροσκάφος χωρίς να αναχαιτιστεί επί όλων των ημερών όλων των κυβερνήσεων. Και η Πολεμική Αεροπορία εκτελεί το καθήκον της.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εσείς όταν συναντηθήκατε, κεκλεισμένων των θυρών με τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών τι τους είπατε και διώξατε τις κάμερες έξω; Όταν τους είχατε συναντήσει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τους είπα αυτό που λέει όλος ο ελληνικός λαός, ότι είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά αυτά, τα οποία μπαίνουν στη Σχολή Ικάρων. Μέχρι να φτάσουν σε ένα βαθμό Σμηνάρχου έχουν χάσει, σε καιρό ειρήνης, αρκετούς συμμαθητές τους, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος επάνω από το Αιγαίο, είναι τα παιδιά αυτά τα οποία παίρνουν 1.200 ευρώ και φιλούν τα παιδιά τους φεύγοντας από το σπίτι χωρίς να ξέρουν αν θα γυρίσουν, είναι τα παιδιά αυτά τα οποία υπερασπίζονται την εθνική ακεραιότητα της χώρας, την ασφάλεια όλων μας, την εθνική κυριαρχία και αποτελούν τους ήρωες, εν καιρώ ειρήνης. Όπως και τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.