Το αεροσκάφος θρύλος F-4E Phantom II είχε τα τεσσαρακοστά γενέθλια του, 40 χρόνια υπηρεσίας στους ελληνικούς ουρανούς, με πλήθος επιχειρήσεων και ατελείωτες ώρες μάχιμης υπηρεσίας στο Αιγαίο το Phantom έγραψε και συνεχίζει να γράφει τι δική του ιστορία.

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού πραγματοποιήθηκε η τελετή στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για τον εορτασμό της επετείου, παρουσία της Ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας και επίσημων προσκεκλημένων, η οποία ήταν ανοικτή για όλα τα στελέχη που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στα Phantom (εν ενεργεία και εν αποστρατεία). Μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε πτήση με F-4E δύο αξιωματικών (Ι) ε.α. με προϋπηρεσία στα αεροσκάφη PHANTOM, οι οποίοι επελέγησαν κατόπιν κλήρωσης.

Η εκδήλωση θα περιελάμβανε στατική έκθεση αεροσκαφών και προβολή βίντεο στον χώρο της 339 Μοίρας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων Αεροπόρων, καθώς και πτήση/επίδειξη σμήνους αεροσκαφών των 338, 339 και 348 Μοιρών. Από αυτές οι 338 και 339 εδρεύουν στην Ανδραβίδα και επιχειρούν με τα εκσυγχρονισμένα F-4E Phantom ΙΙ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Peace Ikarus 2000», ενώ η 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνωρίσεως, επιχειρεί με τα φωτοαναγνωριστικά RF-4E Phantom II, εδρεύοντας στην 110 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Λάρισας.

   Ο διοικητής της 117 ΠΜ, Σμήναρχο (Ι) Δημήτριος Τζουμερκιώτης, ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή αναφερόμενος στην προσφορά των Phantom, ενώ και ο εκπρόσωπος της Ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαϊτσης μίλησε για τα Phantom και την ιστορία τους στη χώρα μας, ενώ έκλεισε την ομιλία του ζητώντας από το κοινό να χειροκροτήσουν τους εν αποστρατεία και εν ενεργεία πιλότους των αεροσκαφών αυτών. Εκατοντάδες επισκέπτες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης Υποπτέραρχος Αθανάσιος Τσαλίκης, ο διοικητής του ΚΕΑΤ και Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηλείας, Ταξίαρχος (Ι) Αθανάσιος Σταθιάς, καθώς επίσης και οι βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Μαρίνος και Γιώργος Νταβρής.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: 40 χρόνια phantom στους Ελληνικούς ουρανούς (εκδήλωση-Φωτογραφίες ), ID: 19084

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Ένας βετεράνος των Phantom στην 117 ΠΜ
Ανάμεσα στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία πιλότους των Phantom ήταν και ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Οδυσσέας Γαλανόπουλος. Η παρουσία των δύο εγγονών του, με ένα πλακάτ που είχαν ζωγραφίσει και έγραφε «Phantom 40 χρόνια – Go παππού» κέντρισαν το ενδιαφέρον των παριστάμενων. Μιλώντας για την εμπειρία του, από την αρχή της παρουσίας των Phantom στην Ελλάδα ανέφερε τα εξής: «Πραγματικά ήταν μια μέρα συγκίνησης γιατί βρέθηκα μέσα σε αυτό το αεροσκάφος, μετά από 20 χρόνια. Όμως αυτό το διάστημα χάθηκε μέσα μου και ένοιωσα πως η τελευταία μου πτήση ήταν σαν χθες.

Για τους νεότερους συναδέλφους θα ήθελα να ευχηθώ καλές και ασφαλείς προσγειώσεις. Όταν πρωτοήρθαν τα αεροσκάφη αυτά, ήμουν από τους πρώτους που εκπαιδεύτηκα εδώ στην Ανδραβίδα. Άλλοι συνάδελφοι εκπαιδεύτηκαν νωρίτερα στην Αμερική, εμείς ήμασταν η πρώτη σειρά που εκπαιδεύτηκε εδώ στην Ανδραβίδα. Όμως ήρθαμε πριν έρθουν τα αεροσκάφη». Σχολιάζοντας την παρουσία των εγγονών του στην χθεσινή γιορτή είπε πως «αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου. Ίσως νοιώθω κάποιες ενοχές γιατί ποτέ δε με άφησε η δουλειά μου να δω πως μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Και έχω την ευκαιρία τώρα να δω πως μεγαλώνουν τα εγγόνια μου…»