Η ΠΡΩΙΝΗ ΟΜΙΧΛΗ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ. ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΞΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ “ΘΑΛΛΑΣΑ” ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΗΣΥΧΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΘΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ  Τ΄ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ “ΤΟΥΣ” ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΟΙΡΩΝ ΤΗΣ 117 Π.Μ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΘΡΥΛΙΚΑ F-4E PHANTOM, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ: ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ.

Μακριά αλλά και τόσο “κοντά” στο Αιγαίο, στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, βρίσκετε το ομώνυμο αεροδρόμιο όπου εδρεύει η 117 Π.Μ. Το γεγονός ότι βρίσκεται στο Ιόνιο πέλαγος δεν σημαίνει ότι το βασικό πεδίο δράσης των μοιρών της πτέρυγας δεν είναι το Αιγαίο. Το αρχιπέλαγος αυτό είναι η φυσική περιοχή δραστηριοτήτων και η υπεράσπισή του είναι από της βασικότερες αποστολές.

Τα πρώτα F-4E με παραλλαγή vietnam, στην δεξιά πτέρυγα διακρίνεται το σύστημα TISEO ( Target Identification System, Electro-Optical) 

Από το αεροδρόμιο της  Ανδραβίδας και την 117 Π.Μ άρχισε αυτό που ονομάζουμε “εκσυγχρονισμός της Π.Α”. Από την Ανδραβίδα πρώτο επιχείρησαν τα νέα για την εποχή μαχητικά F-4E της Π.Α, μόλις ενσωματώθηκαν επιχειρησιακά στη δύναμη της, τον Απρίλιο του 1974. Εκεί τοποθετήθηκαν τα πρώτα 18 πληρώματα των F-4E Phantom II για να επανδρώσουν την τότε “αιχμή του δόρατος” της Π.Α. Αυτά τα πληρώματα εκπαιδεύτηκαν στις .Η.Π.Α για το σκοπό αυτό και ήρθαν στην Ελλάδα με διπλή αποστολή: Την εκπαίδευση των υπολοίπων συναδέλφων τους, αλλά και την διατήρηση και την επαύξηση της πολεμικής ετοιμότητας των Μοιρών τους, ώστε να δρουν χωρίς επιχειρησιακά προβλήματα στο Αιγαίο. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η εκπαίδευση των 36 Ελλήνων πιλότων πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Homestead της USAF στη Φλόριντα και διήρκεσε έξι μήνες, ενώ όσοι είχαν επιλεγεί ως εκπαιδευτές στα F-4E παρέμειναν στις Η.Π.Α για ένα ακόμα δίμηνο.

Το πόσο γρήγορα βρισκόταν οι Μοίρες των F-4E σε επιχειρησιακή ετοιμότητα φάνηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν κατά την διάρκεια των γεγονότων της Κύπρου, Τέσσερα μαχητικά F-4E απογειώθηκαν από την Ανδραβίδα με αποστολή την προσβολή στόχων στη μαρτυρική Μεγαλόνησο, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Αν και αυτή η προσβολή των τούρκικών στόχων στην Κύπρο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ (από μηχανική βλάβη οι πιλότοι του Νο 3 αεροσκάφους του σχηματισμού αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου χρησιμοποιώντας με επιτυχία το εκτινασσόμενο κάθισμα), όλοι στην Π.Α έχουν μείνει με την αίσθηση ότι η αποστολή αυτή μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί (έστω και για την τιμή των όπλων), αφού υπήρχαν και αεροσκάφη και αποφασισμένα πληρώματα.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: 117 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ "Στη φωλιά των φαντασμάτων", ID: 20701

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual
Η μπλέ παραλλαγή του αιγαίου από της πιο όμορφες παραλλαγές που χαρακτήριζαν τα Ελληνικα F-4E, θα προσέξετε στη κορυφή της αριστερής εισαγωγής κάτω ακριβώς από την θέση του συγκηβερνήτη το σύστημα Δίας, ακριβώς το ίδιο υπάρχει και από την δεξιά πλευρά. 

Η 117 Π.Μ, αν και δεν ήταν η μοναδική στην Π.Α που διέθετε αεροσκάφη F-4E Phantom (τέτοιου τύπου μαχητικά επιχειρούσαν  και από την 110 Π.Μ), είναι ωστόσο η μόνη που διαθέτει αποκλειστικά τον τύπο αυτό. Κάτι τέτοιο επιτεύχθηκε χάρη στην ευρύτερη αναδιοργάνωση και ομαδοποίηση τύπων μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α, που πραγματοποιήθηκε εδώ και μερικά χρόνια με επιτυχία. Σήμερα η 117 Π.Μ διαθέτει δύο πολεμικές Μοίρες, την 338 Μ και 339, ένα Σμήνος Μετεκπαίδευσης (ΣΜΕΤ) για τους υποψηφίους πιλότους και χειριστές οπλικών συστημάτων όλης της Π.Α, εξομοιωτή πτήσης F-4E και φυσικά όλες της άλλες Μοίρες υποστήριξης που διαθέτει κάθε πτέρυγα μάχης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο χώρο της 117 Π.Μ έχει της εγκαταστάσεις του και το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) της Π.Α, που προσφέρει σημαντικό έργο.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η ιστορία του αεροδρομίου της Ανδραβίδας είναι αρκετά παλιά και αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του 50, τότε που δημιουργούντο οι βάσεις της σύγχρονης Π.Α. Το 195 άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα έργα υποδομής της μονάδας πυ λειτούργεισε αρχικά ως κλιμάκιο της 124 Πτέρυγας Βασικής Εκπαιδεύσεως του Αράξου. Το Μάρτιο του 1961 ονομάστηκε 117 Σμηναρχία Μάχης και τον ίδιο χρόνο εντάχθηκαν στη δύναμη της νέας Σμηναρχίας τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-84F, που μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου. Με αυτή την μορφή η 117 ΣΜ λειτούργεισε για μια δεκαετία, διαθέτοντας μια πολεμική Μοίρα, την 339 ΜΔ/Β, με αεροσκάφη F-84F. Το 1971 η μονάδα μετονομάστηκε σε 117 Πτέρυγα Μάχης και επιλέχθηκε ως μονάδα μετονομάστηκε σε 117 Π.Μ και επιλέχθηκε ως μονάδα υποδοχής των νέων μαχητικών α/φων F-4E Phantom, που είχε αποφασιστεί να αποκτήσει η Π.Α. Μέχρι και το 1974 η 117 Π.Μ ανασυγκροτήθηκε σχεδόν ολοκληροτικά. Οι παλαιές εγκαταστάσεις εκσυχρονίστηκαν και κτίστηκαν πολλές νέες, προκειμένου να μπορέσει η μονάδα να καλύψει τις απαιτήσεις του έου για την εποχή εκείνη μαχητικού αεροσκάφους.

Η μεταγενέστερη παρτίδα F-4E (SRA) σε παραλλαγή Hill grey.  Το 1990 η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε την παραχώρηση 28 αεροσκαφών F-4E της Εθνοφρουράς της Ιντιάνα στην Ελλάδα ως ανταμοιβή για την συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας στον Πόλεμο του Κόλπου. Έτσι λοιπόν τα 28 αυτά βαφτίστηκαν Southeastern Regional Agreement (SRA).  Όλα εντάχθηκαν αρχικά στη δύναμη της 338 ΜΔ/Β, η οποία με τη σειρά της τα παρέδωσε στην 337 ΜΠΚ το 1997-98.  Στις αρχές του 2005 αποφασίστηκε η απόσυρση των αεροσκαφών SRA στις 31 Δεκεμβρίου του 2005. 

Τον Απρίλιο του 1974 τα πρώτα F-4E προσγειώθεικαν στην Ανδραβίδα και μέχρι το τέλος της ίδιας χρόνιας ολοκληρώθηκε η παράδοση  όλων των αεροσκαφών από της Η.Π.Α. Ηδη στην Ελλάδα βρισκόταν και οι 36 πρώτοι πιλότοι (18 πληρώματα),λ οι οποίοι είχαν πιστοποιηθεί στο συγκεκριμένο τύπο αεροσκάους. Μερικοί απο αυτούς είχαν επιφοτιστεί με πρόσθετα καθήκοντα εκπαιδευτή των συναδέλφων τους, ώστε όλα τα F-4E να βρίσκονται το συντομότερο δυνατό σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ετσι συγκροτήθηκαν δυο Μοίρες με F-4E, 338 ΜΔΒ και η 339 ΜΠΚ, και οι δυο διπλού ρόλου,
δηλαδή ικανές για ανάληψη και εκτέλεση αποστολών αναχαίτησης και δίωξης/βομβαρδισμού.

Για την καλύτερη λειτουργεία της μονάδας, το Δοιηκητήριο μεταφέρθηκε από το χώρο διασποράς (που βισκόταν ώς τότε) στο αεροδρόμιο και η 117 Π.Μ οργανώθηκε και άρχισε να λειτουργεί με την μορφή που λειτουργεί και σήμερα.
Το 1978 ολοκληρώθηκε η κατασκευή τρίτου διαδρόμου προσγείωσεις που τέμνει τους δυο προηγούμενους, για κάλυψη των υφιστάμενων επιχειρησιακών απαιτήσεων. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς εγκαταστάθηκε ραντάρ καιρού, με το οποίο η μοναδα (εκτός απο τη βοήθεια στην πρόγνωση του καιρου), έχει την δυνατότητα να καθορίσει τα χρονικά όρια των επερχόμενων καιρικών φαινομένων, στοιχεία χρήσιμα τόσο για της επιχειρήσεις, οσο και για την προσφορά της ΠΑ στο κοινωνικό σύνολο.

Το πρώτο αναβαθμισμένο F-4E (AUP).
 Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στην ΠΑ του πρώτου αεροσκάφους παραγωγής του προγράμματος, ενώ ήδη στην 117 ΠΜ βρίσκονταν άλλα τρία αναβαθμισμένα αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη αυτά παρέλαβαν οι 338 και 339 Μοίρες.

Το 1983 μετά την συγκρότηση και της τρίτης Μοίρας F-4E στην Λάρισα (της 337 Μ.Π.Κ), η 339 Μ ανέλαβε ρόλο αναχαίτισης, αν και διατηρεί την δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών δίωξης/βομβαρδισμού. Απο τον Αύγουστο μέχρι και τον Νοέμβριο του 1991 ολοκληρόθηκε η παράδοση των 28 νέων F-4E που παραχωρήθηκαν απο την Αεροπορική Εθνοφρουρά της πολιτείας της Ιντιάνα των Η.Π.Α, στα πλαίσια της νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α
Το Μάιο του 1992 και οι δυο Μοίρες της 117 ΠΜ χαρακτηρίστηκαν από το ΑΤΑ ως “διπλού ρόλου” (αναχαίτησης και Δ.Β). Το αεοδρόμιο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Ανδραβίδας και Λεχαινών, κοντά στην εθνική οδό που συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο. Η διασπορά, που περιλαμβάνει όλες της απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του προσωπικού (οικίες έγγαμων, οικήματα άγαμων και διερχόμενων αξιωματικών και υπαξιωματικών, πρατήριο τροφίμων, γυμναστήριο, γήπεδα αθλοπαιδιών και καλοκαιρινό θέρετρο), βρίσκεται στο μέσο περίπου της οδού Λεχαινών-Κυλλήνης. Στις εγκαταστάσεις της 117 ΠΜ ανήκει και το πεδίο βολής Παλαιοχωρίου, που χρησιμοποιείται για της εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των αεροσκαφών της ΠΑ, καθώς επίσης και ο ραδιοφάρος που βρίσκεται σε απόσταση 12 nm νότια του αεροδρομίου.

Το νέο γραφείο του κυβερνήτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ    
Αποστολή της 117 ΠΜ είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού  αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας του προσωπικού και των μέσων της. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατάλληλη οργάνωση, τη εκπαίδευση του προσωπικού και την συντήρηση των μέσων και των συστημάτων που διατίθενται η μετασταθμεύουν σε αυτήν, για ανάληψη για επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οπουδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια ενέργειας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ 
Η 117 ΠΜ είναι αυτοτελης σχηματισμός, υπαγόμενος διοικητικά και επιχειρησιακά στο ΑΤΑ. Αποτελείται απο δυο πολεμικές Μοίρες διπλού ρόλου, της 338 Μ και 339 Μ. Η 117 ΠΜ διαθέτει όλη την προβλεπόμενη υποδομή υποστήριξης που έχουν όλες οι πτέρυγες μάχης της ΠΑ. (Μοίρα εφοδιασμού, Μοίρα Άμυνας-Φρούρησης, Μοίρα Μεταφορών, Μοίρα Συνεργείων Βάσης, Μοίρα Τηλεπικοινωνιών κλπ).      

Η πίσω θέση περισσότερο θυμίζει F-16 παρά τον κλασικό φαντομά  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Η 117 Π.Μ είναι επανδρωμένη με στρατιωικό ( μόνιμο και στρατεύσιμο ) και πολιτικο προσωπικό. Το πολιτικό προσωπικο είναι κατά βάση τεχνικών ειδικοτήτων και χρησιμοποιείται στον τομέα συντήρησης και διαφόρων μέσων της μονάδας. Το μόνιμο προσωπικό είναι διαφόρων ειδικοτήτων, που καλύπτουν επαρκώς (αν αναλογιστούμε τα γενικότερα προβλήματα επάνδρωσης που αντιμετωπίζουν  οι Ένοπλες Δυνάμεις) τις διάφορες υπηρεσίες της μονάδας. Ο ετοιμότητες που τυρεί η μονάδα σε προσωπικό και μέσα απορρέουν από τις ισχύουσες εθνικές και Νατοικές υποχρεώσεις.

Όλο το προσωπικό που τοποθετείται στη μονάδα εκπαιδεύεται προκειμένου να αναλάβει υπεύθυνα την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας. Η εκπαίδευση που παρέχεται σε επίπεδο Πτέρυγας είναι θεωρητική και πρακτική. Για το σκοπό αυτό στην 117 Π.Μ λειτουργούν οι ακόλουθοι φορείς εκπαίδευσεις : ΣΟΣΜΕ-ΣΜΕΤ-ΣΕΕΠ.
Αναλυτικότερα : Το ΣΟΣΜΕ παρέχει τη θεωρητική εκπαίδευση στο ιπτάμενο και το τεχνικό προσωπικό, μόνιμο και στρατεύσιμο. Η διάρκεια της παρεχόμενης εκπαίδευσης ποικίλλει, ανάλογα με την ειδικότητα και το αντικείμενο της εκπαίδευσης. Επίσης παρέχεται εκπαίδευση και σε προσωπικό άλλων μοναδων της ΠΑ, σε θέματα σχετικά με την εξυπηρέτηση αεροσκαφών F-4E.
Το ΣΜΕΤ παρέχει την πτητική εκπαίδευση των ιπταμένων αξιωματικών που τοποθετούνται στα αεροσκάφη F-4E. Είναι επανδρωμένο με έμπειρους εκπαιδευτές, οι οποίοι με βάση συγκεκριμένα προγράμματα και απαιτήσης εκπαίδευσεις, εκπαιδεύουν τους ιπταμένους, οι οποίοι με τη σειρά τους αργότερα θα επανδρώσουν τις πολεμικές μοίρες των α/φων F-4E.
Το ΣΕΕΠ εκπαιδεύει τους ιπταμένους, πρίν ακόμα αρχίσουν της πτήσεις με το μαχητικό, προκειμένου να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά πτήσης και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους. Επίσης εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν, να ερμηνεύουν, καθώς και να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις διάφορες καταστάσεις ανάγκης που μπορει να παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της πτήσης.
Σε όλες τις Μοίρες και τις Επιστασίες παρέχεται συνεχής εκπαίδευση με βάση συγκεκριμένα εξαμηνιαία προγράμματα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ικανότητα όλου του προσωπικού της μονάδας για την αποτελεσματική εκμετάλλευση των έσων και των οπλικών συστημάτων της.  

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ-ΕΔΑΦΟΥΣ  
Η πρόληψη των αεροπορικών ατυχηάτων και η διατήρηση του δείκτη ασφαλείας πτήσεων του εδάφους σε μιδενικά επίπεδα, αν αυτό είναι δυνατό, αποτελεί πρωταρχικό στόχο και μόνιμή επιδίωξη της 117 ΠΜ.
Για την επιτυχία του σκοπού αυτού η μονάδα ασκει συνεχή επίβλεψη και παρέχει σαφείς οδηγείες και κατευθύνσεις σε κάθε επίπεδο, για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού, όσο και των εγκαταστάσεων και των μέσων. Ακόμα εκπονεί εξαμηνιαίο πρόγραμμα ασφάλειας πτήσεων λαι εδάφους με συγκεκριμένες ενέργειες σε καθημερινή βάση, ενω παρακουλουθεί και την πιστή εφαρμογή του απο όλους τους εμπλεκόμενους. Συγκαλεί επίσης συσκέψεις ασφάλειας πτήσεων σε τακτά διαστήματα, στις οποίες αναλύονται τα σημαντικότερα περιστατικά που συνέβησαν στη μονάδα κατά το παρελθόν, καθώς και τα τελικά πορίσματα όλων των μονάδων της ΠΑ, παράλληλα δίνονται οι κατευθύνσεις για την εφαρμογή της ακολουθητέας πολιτικής, καθώς και των προγραμμάτων ασφαλείας πτήσεων και εδάφους. Τέλος, το αρμόδιο γραφείο της 117 ΠΜ οργανώνει, ελέγχει και κατευθύνει ομάδες περισυλλογής ξένων αντικειμένων (FOD), τα οποία με βάση τις στατιστικές σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τους κινητήρες τω α/φων F-4E Phantom.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Ο συμαντικότατος αυτός τομέας καλύπτει:

Την τεχνική υποστήριξη των μέσων και των υλικών.

Την εφοδιαστική υποστήριξη της μονάδας.

Η τεχνική υποστήριξη καλύπτει τα α/φη της πτέρυγας, τον επίγειο μηχανοκίνητο εξοπλισμό και τα διάφορα δίκτυα της μονάδας. Διαχωρίζεται σε επίπεδα συντήρησης 1ου, 2ου και 3ου βαθμού, ανάλογα με την πολυπλοκότητα των συστηάτων και την εμπειρία του προσωπικού.

Ο πρώτος βαθμός συντήρησης πραγματοποιείται στις πολεμικές Μοίρες, ο δεύτερος στη ΜΣΒ και ο τρίτος βαθμός εκτελείται περιορισμένα στη ΜΣΒ και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στην ΕΑΒ.
Η συντήρηση των α/φων σε επίπεδο Μοίρας περιλαμβάνει προγραμματισμένη συντήρηση (περιοδικές επιθεωρήσης αεροσκαφών, αεροκινητήρων και των παρελκόμενων τους, διάφορες τροποποιήσεις-βελτιώσεις υλικών και συστημάτων), καθώς και απρογραμμάτιστη συτήρηση για αποκατάσταση βλαβών.

Η εφοδιαστική υποστήριξη είναι τριών επιπέδων. Το πρώτο αφορά τη μερική διαχείριση επιπέδου Μοιρών. Το δεύτερι γενικές διαχειρίσεις επιπέδου Μοίρας εφοδιασμού και το τρίτο αφορά επίπεδο ΚΕΦΑ (κέντρο εφοδιασμού αεροπορίας).

338 Μοίρα Διώξεως-Βομβαρδισμού (338Μ Δ/Β)

ΙΣΤΟΡΙΑ
H 338 Μοίρα συγκροτήθηκε την 24 Δεκεμβρίου του 1952 στην 112 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας με αεροσκάφη F-84G Thunderjet, με την ονομασία 338 Μοίρα Διώξεως/Βομβαρδισμού (Μ Δ/Β).

Τον Απρίλιο του 1953 έγινε μεταστάθμευση της Μοίρας από την 112 ΠΜ στην 110 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Λάρισας, στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 1956, οπότε επέστρεψε στην 112 ΠΜ.

Την 17 Μαΐου 1958, η 338Μ Δ/Β μετακόμισε στην 115ΠΜ/Αεροπορική Βάση Σούδας στην Κρήτη, αποτελώντας την πρώτη Μοίρα αεροσκαφών που εγκαταστάθηκε στην Πτέρυγα.

Τον Ιανουάριο του 1960 η Μοίρα ανέστειλε την λειτουργία της και επανασυγκροτήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα τον Αύγουστο του 1964 με αεροσκάφη F-84F Thunderstreak.

Στο αεροδρόμιο της Σούδας η Μοίρα παρέμεινε μέχρι την 30 Ιουνίου 1974, οπότε και ανεστάλη εκ νέου η λειτουργία της, ενώ το προσωπικό και τα μέσα της εντάχθηκαν στη δύναμη της 340Μ Δ/Β.

Την 1 Ιουλίου 1974 η Μοίρα ενεργοποιήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά στην 117 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με τα νέα αεροσκάφη F-4E Phantom II.

Το Μάρτιο του 1975 η Μοίρα ήταν πλήρως ετοιμοπόλεμη.

To 1981 η κινητή ομάδα εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), συμμετείχε στην εκπαίδευση της Μοίρας σε νέες τακτικές. Το ίδιο έτος έγινε ανταλλαγή των αεροσκαφών F-4E της 338Μ Δ/Β με αυτά της 337ΜΠΚ της 110ΠΜ.

Την 5 Αυγούστου 1991 η Μοίρα αντικατέστησε τα παλαιά αεροσκάφη με αναβαθμισμένη έκδοση F-4Ε προερχόμενα από τα αποθέματα των ΗΠΑ, το F-4E Southeastern Regional Agreement (SRA). Οι πτήσεις για την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, ξεκίνησαν την 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Στα τέλη του 1997 και μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας στην ΠΑ αποφασίστηκε η αναβάθμιση των αεροσκαφών που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Peace Icarus I και Peace Icarus IΙ.

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2002, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στην ΠΑ του πρώτου αεροσκάφους παραγωγής του προγράμματος, ενώ ήδη στην 117 ΠΜ βρίσκονταν άλλα τρία αναβαθμισμένα αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη αυτά παρέλαβαν οι 338 και 339 Μοίρες.

Το 2004 η Μοίρα συμμετείχε για πρώτη φορά στο Tactical Leadership Program στο Βέλγιο με τα εκσυγχρονισμένα F-4E Phantom II.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Εθνικές: Παρμενίων, Ηνίοχος, Ανταίος, Τοξότης, Ιέρακας, Δίας, Ορμή, Αιγιαλός, Δούρειος Ίππος, Σκοπευτής, Πένταθλο, Λαίλαψ, Καταιγίδα, Νυκτερίδα, Αλέξανδρος κα.

Πολυεθνικές:

1953, «Lost Sheep», Βalikesir, Τουρκία.
1970, Gioia Del Colle, Ιταλία.
1981, Προσβολή Ιταλικών Radar, αξιολόγηση μονάδων ΣΑΕ ΝΑΤΟ.
1981, «Display Determination», Ανδραβίδα, Ελλάς.
1982, «Demon Jack Pot».
1990, «Ample Gain», Sigonella, Ιταλία.
1991, «Dragon Hammer», Gioia Del Colle, Ιταλία.
1996, Memmingen, Γερμανία.
1998, Villafranca, Ιταλία.
1998, Dynamic Mix.
2000, «Dynamic Mix».
2004, «Destined Glory», Grazzanize, Ιταλία.
2006 «Trial Spartan Hammer», Ανδραβίδα, Ελλάς.
2006, Albacete, Ισπανία συνεκπαίδευση με Ισπανικές Μοίρες αεροσκαφών Mirage-F1.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1994, Εκδηλώσεις εορτασμού της D-Day ημέρα απόβασης στην Νορμανδία, στο Elvington του Ηνωμένου Βασιλείου.
1998, Αεροπορική Έκθεση Βερολίνου, αεροδρόμιο του Schonefeld, Γερμανία.
2007, Air Show OIE 07, Klein Brogel, Βέλγιο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Μοίρα συμμετείχε στην επιχείρηση παροχής προστασίας των Αγώνων «Ίφιτος».

339 Μοίρα Παντός Καιρού

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η 339 Μοίρα συγκροτήθηκε την 7 Ιουλίου του 1952 στην 112 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με αεροσκάφη F-84G Thunderjet, τα πρώτα αεριωθούμενα της ΠΑ με την ονομασία 339 Μοίρα Δίωξης/Βομβαρδισμού (Μ Δ/Β).

Τον Αύγουστο του 1959 η Μοίρα παρέλαβε τα αεροσκάφη F-84F Thunderstreak και μεταστάθμευσε από την 112 ΠΜ στην 110 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Τον Απρίλιο του 1960 μεταστάθμευσε στην 111 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, ενώ τον Μάρτιο του 1971 μετεγκαταστάθηκε στην 117 ΠΜ/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Το 1973 μεταστάθμευσε προσωρινά στην 116ΠΜ/Αεροπορική Βάση Αράξου λόγω των έργων υποδομής που γίνονταν στην Ανδραβίδα, για την άφιξη των νέων αεροσκαφών F-4E Phantom II.

Με την ολοκλήρωση των έργων στην 117 ΠΜ, η Μοίρα επέστρεψε στην έδρα της όπου και παρέλαβε και ενέταξε στη δύναμή της τα νέα αεροσκάφη, αλλάζοντας παράλληλα και την ονομασία της από 339 ΜΔ/Β σε 339 Μοίρα Αναχαιτίσεως Παντός Καιρού (ΜΑΠΚ).

Τον Σεπτέμβριο του 1978, ανέλαβε ως κύριο ρόλο τη διενέργεια επιθετικών αποστολών Δίωξης-Βομβαρδισμού διατηρώντας ως δευτερεύον ρόλο τις αποστολές Αναχαίτισης.

Τον Φεβρουάριο του 1982 της ανατέθηκε κύριος ρόλος οι αποστολές Αναχαίτισης με δευτερεύοντα τη Δίωξη-Βομβαρδισμό.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Παρμενίων, Ηνίοχος, Ανταίος, Τοξότης, Ιέρακας, Δίας, Ορμή, Αιγιαλός, Δούρειος Ίππος, Σκοπευτής, Πένταθλο, Λαίλαψ, Καταιγίδα, Νυκτερίδα, Αλέξανδρος κα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Μοίρα συμμετείχε στην επιχείρηση παροχής προστασίας των Αγώνων «Ίφιτος».

417 Μοίρα Άμυνας Φρούρησης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Η 417 Μοίρα Άμυνας Φρούρησης (417ΜΑΦ), έχει ως αποστολή την αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή ευθύνης της, όπως αυτή καθορίζεται στα υφιστάμενα Σχέδια και Διαταγές της Πολεμικής Αεροπορίας, την επίγεια άμυνα, αστυνόμευση και φρούρηση όλων των περιοχών του τομέα ευθύνης της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ) και την επιβίωση του προσωπικού, των μέσων και των εγκαταστάσεων της Πτέρυγας από οποιονδήποτε κίνδυνο ή αιτία.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η 417ΜΑΦ ιδρύθηκε το 1961, παράλληλα με την 117 Σμηναρχία Μάχης, ως Μοίρα Προστασίας Αεροδρομίου (ΜΠΑ), ενώ το 1985 μετονομάσθηκε σε 417 Μοίρα Άμυνας Φρούρησης.

Αρχικά, ήταν εξοπλισμένη με Αντιαεροπορικά (Α/Α) πυροβόλα Bofors και Hispano για την προστασία του Αεροδρομίου, τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τα δίδυμα και τα τετράδυμα πυροβόλα 0.50.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 προστέθηκαν στο οπλοστάσιό της τα πυροβόλα Rheinmentall, ενώ το 1982 παρέλαβε το Short Range Air Defence (SHORAD) Οπλικό Σύστημα (Ο/Σ) ΒΕΛΟΣ.

Το 2000 προστέθηκε το SHORAD Οπλικό Σύστημα Crotale.

Τέλος, το 2011, παρέλαβε το εκσυγχρονισμένο πλέον Ο/Σ ΒΕΛΟΣ.