Δευτέρα 10:50 π.μ 5 Ιουλίου 1999

Η Ελλάδα παγώνει στο άκουσμα του τραγικού ατυχήματος του F-5B. Όλα ξεκίνησαν στις 10:50 π.μ της Δευτέρας όταν ένα F-5B της 343 ΜΑΗ, 113 Π.Μ   συνετρίβη στα όρια του αεροδρομίου Μακεδονία  με αποτέλεσμα των θάνατο 2 ιπταμένων Ανθυποσμηναγού Παναγιώτη-Ιωάννης Δρίβας και του Σμηναγού Σταύρου Σταματογιάννη ο μεν Ιωάννης Δρίβας πέθανε κατά την μεταφορά του στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο δε Σταύρος Σταματογιάννης  κατέληξε την επομένη, συνέπεια των εγκαυμάτων και των σοβαρών τραυμάτων που είχε υποστεί.

ο δυστύχημα έγινε κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης για λογαριασμό του ΣΜΕΤ F-5.
Ας ανατρέξουμε όμως στο χρονικό εκείνης της τραγικής ημέρας.
Το αεροπλάνο, το F-5B με αριθμό 64-13377 πήγαινε για προσγείωση, για την ακρίβεια θα έκανε touch and go, στο διάδρομο 28.

Σμηναγός  ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 

Βρισκόταν στην τελική φάση και τον ένα κινητήρα στη θέση idle, εκτελώντας άσκηση προσγείωσης χρησιμοποιώντας μόνο τον άλλο.
Ξαφνικά πήρε κλήση προς τα δεξιά. Βλέποντας ο πύργος ελέγχου έδωσε εντολή να πάρει ύψος.
ταυτόχρονα όμως, όπως είδαν από το contact car και τον πύργο, ο χειριστής του προσπάθησε να το επαναφέρει στην οριζόντια θέση, πράγμα που κατάφερε για μια στιγμή. Τελικά όμως το αεροσκάφος ξανά πήρε κλίση και το δεξί φτερό χτύπησε στο διαχωριστικό του δρόμου προς Περαία και Νέας Μηχανιώνας, που περνά ακριβώς δίπλα από το αεροδρόμιο. Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν να εκτιναχθεί από το αεροπλάνο ο Ιωάννης Δρίβας πού καθόταν στο κάθισμα του κυβερνήτη, ενώ το αεροσκάφος με τον Σταματόγιαννη σύρθηκε, έχοντας αρπάξει φωτιά, μέσα στον περίβολο του αεροδρομίου. Κομμάτια από την δεξιά πτέρυγα εκτινάχθηκαν και χτύπησαν κάποια διερχόμενα Ι.Χ που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον δρόμο, προκαλώντας ευτυχώς κάποιες μικρές υλικές ζημιές.
Αν και η επέμβαση των σωστικών συνεργείων ήταν άμεση, εντούτοις δεν στάθηκε ικανή να προσφέρει καμία βοήθεια στον Ανθυποσμηναγό Δρίβα ο οποίος ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Αντίθετα ο Σμηναγός Σταματογιάννης έφτασε ζωντανός στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και υποβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση.Όμως και αυτός υπέκυψε στα τραύματά του (ρήξη σπλήνας, εγκαύματα 60%, πολλά κατάγματα) το πρωί της επομένης ημέρας.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: Ατυχήματα μέσα από το παρελθόν της Π.Α, ID: 22871

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual
 Ανθυποσμηναγό Δρίβα Παναγιώτη-Ιωάννη

Τα τότε πιθανά αίτια πριν το πόρισμα πιθανολογούσαν ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης
καθώς η άποψη ότι το α/φος έπεσε σε απώλεια στήριξης λόγω χαμηλής ταχύτητας στα τελευταία μέτρα της τελικής προσέγγισης, δεν φαινόταν να ευσταθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί τα στοιχεία που είχαν καταγραφεί από το ραντάρ του Χωρτιάτη, έδειχναν ότι η ταχύτητα του F-5B ήταν εντός των ορίων ασφαλείας για την συγκεκριμένη φάση.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής πτήσης του ανθυποσμηναγού ο οποίος περνούσε το ΣΜΕΤ, το πλήρωμα θέλησε να κάνει touch and go με εικονική κράτηση του ενός κινητήρα. Αυτό αποδείχτηκε από το γεγονός ότι μετά την πρόσκρουση ο δεξιός κινητήρας βρισκόταν σε πλήρη ώση 100%, ενώ ο αριστερός στην θέση idle. Μέχρι το 1 ν.μ τελική και τα 500 πόδια, το ίχνος καθόδου του α/φους ήταν κανονικό. Στο μισό μίλι όμως, το α/φους έβαλε απότομα μεγάλη κλίση με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο έδαφος με το κάτω μέρος της ατράκτου λίγο πριν το δρόμο που πέρνα πίσω από την αρχή του διαδρόμου 28.
Από το ισχυρό χτύπημα έσπασε ο καταπέλτης του εμπρός καθίσματος και το κάθισμα ενεργοποιήθηκε στη συνέχεια από την manual λειτουργία του πυροκροτητή εκτίναξης. Η ταχύτητα του α/φους λίγο πριν παρατηρηθεί αυτή η ξαφνική αλλαγή  της πτητικής του συμπεριφοράς ήταν 172 κόμβους. Η πρώτη εκδοχή που εξετάστηκε, είναι να μην εκτάθηκε το δεξί πτερύγιο καμπυλότητας του χείλους προσβολής slat, με αποτέλεσμα η πλευρά αυτής της πτέρυγας να πέσει σε απώλεια στήριξης γεγονός που δικαιολογείται από την απότομη κλίση. Η δεύτερη εκδοχή σχετίζονταν με τα συστήματα dampers πού χρησιμοποιούνταν  από το σύστημα ελέγχου πτήσης του α/φους, τα οποία εφάρμοζαν σε όλους τους άξονες. Μια πιθανή βλάβη στον άξονα του roll πιθανόν να ερμήνευε την συμπεριφορά αυτή, καθώς στα F-5  είχαν υπάρξει σοβαρά προβλήματα στο παρελθόν με τα συστήματα αυτά πού σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν οδηγήσει και σε ατυχήματα.
Τότε είχε αποκλειστεί η περίπτωση να μπήκαν πουλία σ αυτόν. Ότι και αν είχε γίνει πάντως είναι σίγουρο ότι αυτό συνέβη την τελευταία στιγμή καθώς δεν είχε αναφερθεί τίποτα στο πύργο ελέγχου με τον οποίο ήταν σε άμεση επαφή.
Από τους 2 χειριστές ο μεν Ανθυποσμηναγός Δρίβας ήταν καινούργιος στην 343 ΜΑΗ. Είχε τοποθετηθεί εκεί πριν από 6 μήνες περίπου μόλις τελείωσε την εκπαίδευση στην 120 ΠΕΑ, στήν Καλαμάτα, και είχε μόλις 20 ώρες στα F-5.
Αντιθέτως ο Σμηναγός Σταματογιάννης ήταν έμπειρος χειριστής με πολλές ώρες στο ενεργητικό του και γι αυτό άλλωστε πετούσε και ως εκπαιδευτής.
Αλλά να πούμε και 2 λόγια για το α/φος. Το Northrop F-5B Freedom Fighter με αριθμό 64-13377 είχε παραδοθεί στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το Μάρτιο του 1966, μαζί με άλλα 2 άλλα όμοια του και 13 F-5A.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι άνηκε από τότε στη 343 ΜΑΗ για την οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι εκείνη την χρονιά, το 1966, άφησε τα F-86D Dog sabre που είχε ως τότε και εφοδιάσθηκε με F-5. Το ίδιο είχε γίνει και με την ονομασία της που ήταν μοίρα παντός καιρού και έγινε μοίρα δίωξης βομβαρδισμού.
Το α/φος αυτό είχε την ιδιομορφία να φέρει ολόκληρο τον αριθμό του, 6413377, στο κάθετο σταθερο.
Κλείνοντας να τονίσουμε για ακόμα 2 αυτοθυσίες της Π.Α λέγοντας ότι και τα τελευταία κλάσματα του δευτερολέπτου τα εκμεταλλεύτηκαν για να αποφευχθεί ο μαζικός θάνατος ανθρώπων μιας και εκείνη την ώρα ήτανε ώρα αιχμής.

Θα σας θυμόμαστε για πάντα
ΑΘΑΝΑΤΟΙ