Το ρητό “όποια πέτρα σηκώσεις θα βρεις κι έναν Έλληνα” ισχύει πολύ περισσότερο από όσο ενδεχομένως οι πιο πολλοί φαντάζονται. Κι όμως, υπήρχε ένας Έλληνας ακόμα και στη διάσημη “Μεγάλη Απόδραση” του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας Έλληνας ήρωας του πολέμου που δυστυχώς παρέμεινε και παραμένει άγνωστος.


Η πασίγνωστη «Μεγάλη Απόδραση» ήταν ένα ευφυές, πολύπλοκο και καλά οργανωμένο σχέδιο απόδρασης από τη φυλακή Σταλάγκ Λουφτ ΙΙΙ (Σάγκαν, Πολωνία) το Μάρτιο του 1944. Η ιστορία έγινε ευρέως γνωστή στη μεταπολεμική λαϊκή κουλτούρα λόγω της ομώνυμης κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλυγουντ το 1963.

Ανάμεσα όμως στις πολλές λεπτομέρειες της πραγματικότητας που είτε αλλοιώνει, είτε παραλείπει εντελώς, η ταινία αυτή, είναι και η παρουσία Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου στο στρατόπεδο αυτό.

Μάλιστα ένας από αυτούς, ο Έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήριος Σκάντζικας της 336 Μ.Β., συμμετείχε και στην τελική απόπειρα της “Μεγάλης Απόδρασης” αλλά δυστυχώς ήταν ανάμεσα στους 50 που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

Ad debug output

The ad is displayed on the page

current post: ΓΙΑΤΙ "ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ ΣΗΚΩΣΕΙΣ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΚΙ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ"... Ο Έλληνας Αεροπόρος της «Μεγάλης Απόδρασης», ID: 23290

Ad: Ad created on 20 Οκτωβρίου 2020 21:22 (26388)
Placement: Content (content)

Find solutions in the manual

Οι αιχμάλωτοι έσκαψαν τρία διαφορετικά τούνελ σε περίπτωση που κάποιο γινόταν αντιληπτό και διέφυγαν με ψεύτικες ταυτότητες και στολές γερμανών στρατιωτικών.

Από τους 76 που απέδρασαν, μόλις τρεις πιλότοι της RAF κατάφεραν να επιστρέψουν στη Βρετανία μέσω Σκανδιναβίας.

Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και 50 από αυτούς εκτελέστηκαν μετά από διαταγές του ίδιου του Χίτλερ.

Πηγή: http://www.defencenet.gr