Σαν σήμερα 28/10

28/10/1942 – Δύο ακριβώς χρόνια μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου τα ελληνικά πληρώματα «γιόρτασαν» την επέτειο, εκδικούμενα για την απρόκλητη επίθεση. Δώδεκα Hurricane της 335 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως, συνοδευόμενα από αεροσκάφη της 274 Μοίρας της RAF, επέδραμαν με την έγκριση των Συμμάχων κατά του Ιταλικού Στρατηγείου, νότια του μετώπου του El Alamein.

Παρά το σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ του εχθρού, κατέβηκαν σε χαμηλό ύψος και έπληξαν με επιτυχία αυτοκίνητα, σκηνές και πολυβολεία. Η επίθεση αυτή των Ελλήνων αεροπόρων ήταν τόσο αποφασιστική και ριψοκίνδυνη, ώστε όλα σχεδόν τα ελληνικά αεροπλάνα υπέστησαν ζημιές από τα εχθρικά αντιαεροπορικά (ένα από αυτά καταστράφηκε, αλλά ο χειριστής του σώθηκε).

28/10/1940 – Εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδος και το ΓΕΑ προέβη στην εφαρμογή των πολεμικών σχεδίων. Όλες οι Μονάδες της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας τέθηκαν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, ενώ ταυτόχρονα, βάσει του σχεδίου επιστράτευσης, κλήθηκαν υπό τα όπλα 144 έφεδροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

Πηγή: http://www.haf.gr/el/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.